Decizie istorică a Guvernului! Banii pentru drumuri vor ajunge direct la primării

Embed:

Guvernul a aprobat, în ședința de ieri, proiectul legii prin care instituie un mecanism nou și descentralizat de distribuire a fondului rutier.

Conform acestui mecanism, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, satele și orașele vor primi direct și conform unor criterii obiective, surse pentru întreținerea și dezvoltarea infrastructurii drumurilor.

În special, urmează ca 50% din taxa rutieră să ajungă direct în bugetele locale în dependență de numărul de locuitori. Astfel, fiecare sat și oraș din Republica Moldova va primi circa 100.000 de lei la o mie de locuitori (100 lei per locuitor). 

Această măsură este una excepțională și istorică, deoarece oferă o șansă reală satelor și orașelor din Republica Moldova să se schimbe la față, potrivit Directorului Executiv at Congresul Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui.

A fost un proces destul lung si anevoios de discuții între APL și Guvern, dar care s-a soldat cu o varinată de compromis în interesul tuturor. În primul rând în interesul cetățenilor din satele si orașele din Republica, care vor beneficia și simți în primul rând beneficiile acestei măsuri.

Este cu adevărat una din cele mai importante si concrete măsuri de consolidare a bazei de venituri pentru bugetele locale, realizată din ultimii 2 ani, în conformitate cu angajamentele asumate față de partenerii de dezvoltare.

"Acum mingea este pe terenul Parlamentului. Sperăm foarte mult ca aleșii poporului să se pătrundă de importanta momentului, această măsură să fie finalizată cu succes și susținută și de toate fracțiunile din Parlament, în cel mai scurt timp. Indiferent daca sunt de la guvenare sau opozitie. Deoarece, acesată măsura este mult asteptată de APL și este în interesul general al tuturor comunităților locale și cetățenilor din întreaga tara", a afirmat Viorel Furdui.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu