DECIZIE IMPORTANTĂ LA BENDER. Posesorii de mașini din regiunea transnistreană vor circula în traficul internaţional

Embed:

Încă un succes în negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol. Părţile au identificat modelul plăcuţelor de înmatriculare pentru automobilele din regiunea transnistreană. Un protocol în acest sens a fost semnată astăzi la Tighina de reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului.

După ce vor fi înmatriculate de Agenţia pentru Servicii Publice, ca şi restul vehiculelor, aceste automobile se vor putea deplasa şi în afara Republicii Moldova. Acest lucru va fi posibil din 1 septembrie.

"Noile proceduri care sunt destinate pentru înregistrarea autovehiculelor din transnistria, elimină orice birocrație, orice standarde diferențiate între părți, pentru a asigura o mai bună apropiere a malurilor stâng și cel drept al Nistrului", a spus Cristina Lesnic, viceprim-ministru pentru Reintegrare.

"Înregistrarea automobilelor va fi efectuată în două oficii din Tiraspol și Râbnița. Numerele de înmatriculare nu vor avea nicio stemă și vor fi formate din trei litere și trei cifre."

În prezent, maşinile înregistrate de autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol pot circula, ca o excepţie, doar în Ucraina şi Rusia.

"Înmatricularea cu plăcuțe neutre se va face benevol. Cei care vor dori să circule și mai departe cu numere transnistrene, o vor face în continuare. Vor lucra puncte de înregistrare ale automobilelor unde vor lucra experți din ambele părți și vor fi monitorizate de reprezentanții politici", a spus Vitali Ignatiev, eprezentantul politic al Tiraspolului.

Locuitorii din stânga Nistrului care vor dori să-și înmatriculeze mașinile cu plăcuțe neutre, o vor face-o în Tiraspol sau Râbnița, unde vor fi deschise două secții ale Agenției Servicii Publice.

"Urmează a fi elaborat un mecanism de înmatriculare a transportului și de eliberare a documentelor și plăcilor de înmatriculare. După crearea condițiilor necesare, crearea tuturor aspectelor organizatorice și tehnologice, acest mecanism va fi unul funcțional și pus în aplicare", a spus Oleg Rotaru, consilierul directorului ASP.

Locuitorii din stânga Nistrului au așteptat cu nerăbdare acestă decizie.

"Este o decizie foarte importantă. În sfârșit au rezolvat și această întrebare."

"– Este o decizie corectă.

– Veți înmatricula automobilul?

– Sigur."

Semnarea acordului privind numerele de înmatriculare pentru automobilele din regiunea transnistreană a fost apreciată de şeful Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan. Ambasadorul a declarat că acest progres reprezintă o istorie de succes pentru Chișinău și Tiraspol.

Semnarea documentului a fost apreciată și de Uniunea Europeană, care susţine că aceste decizii vor avansa procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Autorităţile de la Chişinău au reuşit, în urma negocierilor cu Tiraspolul, să soluţioneze şi problema fermierilor din Dubăsari care au terenuri după şoseaua Tiraspol-Râbniţa. De acum încolo, posesorii celor 6500 de hectare de pământuri îşi vor putea lucra liber loturile, iar accesul necondiţionat va fi asigurat în baza unor certificate speciale.

 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu