DECIZIE fără precedent din cauza secetei hidrologice. Declarația ministrului Mediului, Valeriu Munteanu

Embed:

Pericolul ca locuitorii Capitalei să rămână fără apă a trecut. Autorităţile ucrainene și cele moldovenești au decis să majoreze debitul apei în Nistru cu 40 la sută, până la 140 de metri cubi pe secundă.

Totuşi, hidrologii spun că situaţia în râurile şi lacurile din ţară rămâne critică şi au prelungit Codul Galben de secetă hidrologică.

La începutul lui august, autorităţile au anunţat că din cauza secetei hidrologice, locuitorii Capitalei ar putea rămâne fără apă. Astăzi, furnizorul dă asigurări că situaţia a revenit la normal.

"Nivelul este de 8,75, a crescut. Conform datelor direcţiei debitul de vărsare din Dubăsari este în creştere. Cu toate că nivelul apei este mai mic decât cel în proiect de 9,1, la moment nu există niciun pericol", a precizat directorul tehnic al "Apă-Canal Chișinău", Vitalie Midari.

Decizia de a majora debitul apei a fost luată în urma unei şedinţe care a avut loc la Kiev, unde au participat reprezentaţi ai ţării noastre şi a Ucrainei.

"Este o decizie fără precedent, la insistenţa ministerului Mediului a fost majorat de la 100 de metri cubi pe secundă până la aproximativ 140 de metri cubi pe secundă pe toata perioada lunii august. Acest volum de apă este insuficient în continuare pentru buna funcţionare a fluviului Nistru, de aceea nadejdea noastră este la natură",  a spus ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

Hidrologii susţin că decizia luată este pe termen scurt, pentru că nivelul apei în râuri este în continuă scădere.

"Situaţia rămâne încă critică pe toate râurile din ţară. Nu numai pe râul Nistru, dar şi pe Prut şi pe râurile mici. Din cauza acestui motiv nu este apă suficientă, s-a decis să fie prelungit acest Cod Galben pe toata suprafaţa țării", a menționat şeful Direcţiei Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Valeriu Cazac.

Specialiştii au prelungit Codul galben de secetă hidrologică până în data de 23 august. Autorităţile îndeamnă agenții economici și populația să consume rațional resursele de apă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu