DECIZIE DEFINITIVĂ. Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, condamnat la închisoare cu executare

Embed:

Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi participaţie improprie la fals intelectual. Decizia a fost luată de magistraţii români de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În primă instanţă, acesta fusese condamnat la 3 ani de închisoare, dar cu suspendare.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, ajutat de avocatul Radu Pricop şi de procurorul Remus Tudoran Jurj, l-ar fi constrâns pe omul de afaceri Alexandru Horpoş să îi dea patru milioane de euro, pentru a-şi retrage o plângere formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă, notează Mediafax.

De asemenea, Lucinschi i-ar fi promis omului de afaceri că va face demersurile necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracţiunea de "gestiune frauduloasă", pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

Radu Pricop l-ar fi sprijinit în activitatea infracţională pe Sergiu Lucinschi prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale care face obiectul unui dosar penal şi prin formularea ulterioară, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, a mai multor soluţii nelegale, pentru remiterea sumei de patru milioane de euro către Lucinschi, inclusiv cea privind recunoaşterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, "sub imperiul constrângerilor repetate", susţin procurorii.

Anchetatorii mai spun că în perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care îl priveau pe acelaşi om de afaceri, l-ar fi sprijinit în mod constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcţie de cum decurgeau discuţiile pentru remiterea banilor.

PUBLIKA.MD aminteşte că şi fostul deputat liberal-democrat Chiril Lucinschi a fost condamnat la cinci ani și șase luni de închisoare în penitenciar de tip semiînchis pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari în dosarul BEM

Totodată, Instanța a decis eliberarea lui Lucinschi din arest la domiciliu și plasarea acestuia sub control judiciar până la pronunțarea sentinței de către instanțele ierarhic superioare. 

Chiril Lucinschi a fost reținut în luna mai 2017.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu