Decizie CEDO: Moldova, obligată să plătească 62 000 de euro unor victime ale violenţelor din aprilie 2009

Embed:

Moldova a fost obligată de CEDO să plătească 62 de mii de euro altor cinci victime ale violenţelor din aprilie 2009. Înalta Curte de la Strasbourg a constatat încălcarea articolului 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, adică aplicarea relelor tratamente din partea poliţiei şi existenţa unor condiţii inumane de detenţie.

Reclamanţii au mai declarat că au fost lipsiţi de asistenţă medicală în această perioada, dar şi că plângerea lor a fost investigată ineficient. A fost invocată şi încălcarea articolului 13 al Convenţiei, ceea ce înseamnă că reclamanţii nu au avut nicio cale de atac împotriva relelor tratamente la care au fost supuşi. Una dintre victime este Ion Nedelcu, care a fost reţinut şi maltratat de către poliţişti.

El va beneficia de despăgubiri în valoare de 15 mii euro. Zece mii de euro va primi Tatiana Grecu, o altă victimă a evenimentelor din aprilie 2009. În cazul Tretiacov versus Moldova, trei reclamanţi vor primi 23 de mii de euro drept despăgubiri.

Publika.md aminteşte că Guvernul Republicii Moldova a mai plătit 13 000 de euro unui tânăr de 19 ani care a fost maltratat în Comisariatul de Poliţie, în seara de 7 aprilie 2009. Un locuitor al capitalei a obţinut o despăgubire de 16 000 de euro pntru aceleaşi nedreptăţi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu