Decizie CC: Șoferii vor putea achita amenzile în jumătate timp de 72 de ore

Embed:
Amenzile vor fi achitate în jumătate timp de 72 de ore din momentul în care este anunţat contravenientului, şi nu din cel al stabilirii acestora. Asta a decis Curtea Constituţională, după ce a fost sesizată de un magistrat al Judecătoriei Bălţi.

"Termenul de 72 de ore de achitare a amenzii în jumătate parcurge din momentul în care contravenientului i se aduce la cunoştinţă actul cu privire la stabilirea amenzii", scrie Mihai Poalelungi, preşedintele Curţii Constituţionale.

Magistraţii Înaltei Curţi au declarat neconstituţional textul "din momentul stabilirii ei" din articolul 34, alineatul 3 al Codului Contravenţional. Decizia Curţii Constituţionale este definitivă.

"Toţi vor fi într-o egalitate. Este o hotărâre legală, care va produce anumite efecte juridice pe viitor", a declarat Ghenadie Eremciuc, magistrat al Judecătoriei din Bălţi.

Până la pronunţarea deciziei, reprezentanţii Guvernului şi ai Parlamentului, invitaţi la proces s-au arătat împotriva acestei sesizări. Pe de altă parte, judecătorul, care a sesizat excepția de neconstituționalitate susține că multe persoane amendate aveau la dispoziție mai puțin de 72 de ore pentru achitarea a doar 50% din valoarea sancţiunii, deoarece primeau cu întârziere copia procesului-verbal prin poştă.

"Se încalcă dreptul la înfăptuirea justiţiei. În primul rând, dacă se verifică legalitatea procesului verbal, atunci persoana nu se poate bucura de aceste 72 de ore, aceste facilităţi", a menționat Ghenadie Eremciuc, magistrat al Judecătoriei din Bălţi.

Judecătorul a sesizat magistraţii Înaltei Curţi în urma unui proces de pe rolul instanţei din Bălţi. O femeie s-a plâns că nu a putut achita jumătate din amendă timp de 72 de ore, pentru că a primit procesul-verbal cu întârziere.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu