Decizia Ministerului Sănătății în caz de agravare a situației epidemiologice

Situaţia epidemiologică prin gripă, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi infecţii respiratorii acute severe a fost examinată la Ministerul Sănătăţii.

Potrivit Comisiei pentru Situații Excepționale a Ministerului Sănătății, de la sfârşitul anului 2014 până la data de 24 februarie 2015, numărul cumulativ de cazuri de gripă a constituit 316, 36,4% din care sunt copii până la 15 ani.

Majoritatea cazurilor de gripă şi boli ale căilor respiratorii sunt cazuri izolate, comunitare şi există şase focare de infecţii acute a căilor respiratorii superioare (or. Briceni, Liceul Teoretic nr.1 - 89 cazuri, r. Taraclia, satul Cairaclia - 22 în gimnaziu şi 30 în grădiniţă, or. Ceadîr- Lunga, unde se înregistrează infecţii respiratorii virale acute în rândul copiilor şi personalului din 3 grădiniţe).

Totodată, a fost adusă precizarea că toate cele şase cazuri de deces, înregistrate până în prezent, au survenit ca urmare a adresării tardive după asistenţă medicală la medicul de familie, la persoane nevaccinate, şi din cauza complicaţiilor în asociere cu alte afecţiuni cronice concomitente.

În comparaţie cu anul curent, în anul 2009 au fost înregistrate 47, iar în 2014 – 12 decese din aceleaşi cauze.

Comisia a decis să fortifice măsurile de control și răspuns la gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare, infecții respiratorii acute severe, pentru reducerea riscului de infectare și răspândire a acestor infecții.

  1. Instituțiile Medico-sanitare vor asigura:

1)      În cazul agravării situației epidemiologice, reprofilarea unor instituții medico-sanitare și/sau subdiviziuni și crearea condițiilor respective pentru spitalizarea bolnavilor.

2)      Asigurarea cu medicamente, inclusiv preparate antivirale, consumabile și alte echipamente necesare îngrijirii medicale.

3)      Reorganizarea activității instituții medico-sanitare în perioada de sporire a morbidității prin gripă, IACRS și SARI pentru acordarea asistenței medicale bolnavilor cu gripă, IACRS prioritar la domiciliu.

4)      Intensificarea măsurilor de control și intervenție pentru perioada epidemică, prescrise în Ordinul MS nr. 366 din 30.10.2009 "Cu privire la măsurile de vigilenţă şi răspuns la pandemia cu noul virus gripal A(H1N1)", Instrucțiunea metodică „Infecţia cu virusul gripal nou A(H1N1) (etiologia, epidemiologia, tabloul clinic, definiţia de caz standard, diagnosticul şi tratamentul)”.

 

  1. Centrul Național de Sănătate Publică şi Centrele teritoriale de sănătate publică vor asigura:

1)      Realizarea măsurilor de control, intervenție și răspuns pe parcursul supravegherii situației epidemiologice (până la săptămâna 20/2015), inclusiv în situații de sporire semnificativă a morbidității prin gripă.

2)      Monitorizarea circulației virusurilor în punctele sentinelă prin investigarea de laborator și confirmarea tulpinilor în laboratorul internațional de referință.

3)      Informarea permanentă a populației,  în special copiii, părinții, profesorii despre măsurile de profilaxie a gripei și IACRS prin toate canalele mass-media.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu