Decizia deputaţilor ACUM - PSRM cu privire la demiterea membrilor CEC contravine recomandărilor Comisiei de la Veneţia

Modificările la Codul electoral, care au fost adoptate marţi de către deputaţii ACUM - PSRM, contravin Codului bunelor practici în materie electorală, elaborat de Comisia de la Veneţia. 

Potrivit documentului elaborat de Comisia europeană pentru Democraţie prin Drept, organele care numesc membrii comisiilor electorale nu trebuie să aibă posibilitatea de a-i demite din funcţie.

"În general, revocarea membrilor comisiilor electorale de către organele care i-au numit în funcţie trebuie evitată, deoarece pune la îndoială independenţa lor. Revocarea discreţionară este inadmisibilă, însă este admisibilă revocarea pentru culpă disciplinară sau pentru incompetenţă. În acest caz, motivele revocării trebuie să fie formulate în mod clar şi expres în lege", se spune în document. 

Publika.md aminteşte că membrii Comisiei Electorale Centrale vor putea fi demiși doar cu votul deputaților. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat, marţi, în Parlament, de către ACUM-PSRM. Până în prezent, demiterea membrilor CEC trecea prin Curtea Supremă de Justiție. 

CITEŞTE ŞI: Societatea civilă critică deciziile deputaților ACUM-PSRM: Sunt bazate pe emoții și simpatii politice

Lasă un comentariu