"Decizia Curţii Constituţionale, prin care fostul procuror general a fost repus în funcţie este una corectă"

Hotărârea Curţii Constituţionale prin care s-a decis că este ilegală revocarea fostului procuror general Corneliu Gurin, de către Parlament, este corectă şi era previzibilă. Mai mult, era clar că mai multe legi, adoptate de PLDM şi PCRM pe data de 3 mai, vor fi contestate la Curte. De această părere este expertul în drept constituţional, Vitalie Catană.

"Decizia Curţii Constituţionale era aşteptată. Toate legile adoptate de PLDM şi PCRM se vor confrunta cu această problemă a constituţionalităţii. Curtea a luat o decizie corectă. Eu cred că PLDM nici nu s-a îngrijorat privind constituţionalitatea acestor legi. Sau era creată o majoritate parlamentară sau se ajunge la alegeri anticipate, adică la varianta zero", a spus expertul.

Totodată, avocatul Vitalie Nagacevschi susţine că, în prezent, Curtea Constituţională are probabil cea mai bună componenţă din câte a existat.

"Curtea Constituţională nu este parte a sistemului judecătoresc, această instituţie este aparte. În Moldova nu a fost niciodată o componenţă atât de calitativă a Curţii. Atunci când Curtea ia decizii importante, o parte din politicieni sunt multumiţi de decizie, iar o parte nu, şi lansează diferite critici", a conchis Vitalie Nagacevschi. 

Publika.md aminteşte că Curtea Constituţională a hotărât, astăzi, că decizia Parlamentului, din 3 mai, prin care Corneliu Gurin a fost revocat din funcţie este neconstituţională.

Pe data de 3 mai, deputaţii PLDM şi PCRM au abrogat decizia de numire în funcţie a lui Corneliu Gurin.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu