Decizia aprobată de Parlament privind arderea deşeurilor îi îngrijorează pe oameni

Embed:

Decizia aprobată de Parlament privind arderea deşeurilor îi îngrijorează pe oameni. Consilierii raionali din Rezina vor să atenţioneze autorităţile de la Chişinău în legătură cu pericolul acestei practici. Localnicii spun că la uzina de ciment care are în apropiere patru sate, Ciorna, Boşerniţa, Păpăuţi şi Mateuţi, sunt arse anvelope.

Mihail Calin a muncit acum câţiva ani la o companie în calitate de şofer. Bărbatul spune că livra zilnic sute de cauciucuri la uzina de ciment, care ulterior erau incinerate.

"Eu chiar singur am lucrat pe autocamion şi căram anvelopele astea, la muncă, câte 12 ore eram. Poate azi nu, dar săptămâna trecută au mers furi cu anvelope, ei duc acolo la depozit, poate fac focul noaptea să nu vadă cineva", a spus locuitorul satului Boşerniţa, Mihail Calin.

"Se usucă castraveţii, se usucă patlagelele, iată, chiperii ceia tot aşa şi îi udăm mai în toată seara dar deja ne-am săturat de cheltuit atâta apă, dar cred că ceva este, ceva în aer dacă se usucă", a spus locuitoarea satului Boşerniţa, Zinaida Calin.

Soţia acestuia, Zinaida Calin, spune că oamenii din localităţile din apropierea uzinei nu au parte de legume sau fructe în grădină din cauza aerului poluat.

Femeia mai spune că oamenii au multe probleme de sănătate.

"Cu bolile oncologice, cu bolile respiratorii, acestea mai principale, eu aşa mă gândesc eu aşa singură mă simt şi eu mă gândesc că lumea aceasta din jur tot aşa.."

Oamenii afirmă că aerul în zonă este foarte poluat.

"Aerul e periculos, nu te poţi răsufla, când speli rufele murdărie pe dânsele, degeaba le spălăm, nu putem răsufla."

"Greu, gru răsuflarea, răsuflăm foarte greu. Din cauza aerului, noi dacă cu casele suntem aici aproape, la noi vine, şi încă de la uzina de la Râbniţa şi ne înconjoară şi..."

"Eu nu pot deschide fereastra să vie aer răcoros măcar seara."

Consilierii raionali Rezina au decis să trimită o adresare Parlamentului prin care solicită să-şi revizuiască decizia.

"Consilierii raionali au ridicat această problemă, hotărându-se ca să scrie o adresare Parlamentului şi Guvernului. Lumea din această zonă se plânge deoarece numai ei ştiu cel mai bine ce se întâmplă cu sănătatea lor", a spus preşedintele raionului Rezina, Vasile Gobjilă.

Reprezentanţii uzinei de ciment din raionul Rezina neagă acuzaţiile şi afirmă că întreprinderea nu mai procesează deşeuri din 2016. Potrivit lor, întreprinderea funcţionează în conformitate cu cerințele de
mediu impuse de legislația în vigoare.

Săptămâna aceasta, Parlamentul a aprobat modificări la Legea privind deşeurile, care permit arderea acestora în întreprinderile specializate. Modificările mai stipulează că livrarea și recepționarea deșeurilor la locul de ardere va fi efectuată cu respectarea măsurilor de precauție.

Lasă un comentariu