Decizia ANRE de a ridica preţurile la carburanţi, SUSPENDATĂ de judecători

Embed:

Decizia ANRE de a ridica preţurile la carburanţi a fost suspendată de către magistraţi. Hotărârea a fost pronunţată marţi seara, de Judecătoria Chişinău cu sediul în sectorul Buiucani. Asta după ce Ministerul Economiei şi Agenția pentru Protecția Consumatorului au venit cu o solicitare în acest sens. 

Totuşi, reprezentanţii ANRE spun că deocamdată, nu au fost informaţi despre această decizie a judecătorilor, iar petroliştii, după miezul nopţii, au majorat preţurile la benzină şi motorină.

În baza ultimei decizii a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, preţul plafon pentru un litru de benzină a fost stabilit de 19 lei și 49 de bani, cu 34 de bani mai mult decât era ieri, iar pentru un litru de motorină - 17 lei și 41 de bani, cu 32 de bani mai scump.

Reprezentanţii ANRE deocamdată nu au răspuns la telefon pentru a ne spune când se vor conforma deciziei instanţei.

Recent, premierul Pavel Filip a cerut ANRE mai multă transparență la stabilirea preţurilor și mai multă claritate.

El a încurajat instituţia să comunice cu populaţia cât mai deschis la acest subiect.

PUBLIKA.MD aminteşte că autorităţile au cerut instanţei să anuleze ordinul prin care au fost majorate tarifele la benzină şi motorină cu 34 şi, respectiv, 32 de bani per litru. S-a solicitat şi suspendarea executării deciziei până la emiterea unei hotărâri irevocabile. Potrivit Ministerului Economiei, documentul a fost emis ilegal, iar decizia care a fost luată unilateral afectează consumatorul final.

Totodată, în cererea de judecată se preciza că ulterioarele proiecte privind stabilirea preţurilor-plafon pentru carburanţi trebuie să fie supuse dezbaterilor publice.

De asemenea, în scrisoarea de chemare în judecată se menționa că ar putea fi încălcate drepturile și interesele legitime ale consumatorului. Astfel, conform Legii privind protecția consumatorilor, orice consumator are dreptul la protecție împotriva riscului de a achiziționa un produs, un serviciu care ar putea să-i prejudicieze drepturile și interesele legitime, acesta având dreptul a informații complete, corecte și precise privind produsele și serviciile achiziționate.

Potrivit Legii contenciosului administrativ, orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său, recunoscut de lege, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluționarea în termenul legal a unei cereri este în drept să se adreseze instanței de contencios administrativ pentru a obține anularea actului, recunoașterea dreptului pretins și repararea pagubei pricinuite.

Conform aceleiași legi, cererea prin care se solicită anularea unui act administrativ sau recunoașterea dreptului pretins poate fi înaintată în termen de 30 de zile, iar acest termen începe a curge de la data primirii răspunsului la cererea prealabilă sau data expirării termenului prevăzut de lege pentru soluționarea acesteia.

CITEŞTE ŞI: Premierul Pavel Filip cere ANRE lămuriri privind evoluția prețurilor la carburanți

Anterior și prim-ministrul Pavel Filip a cerut ANRE ca prețurile plafon pentru carburanți să fie stabilite cu transparență maximă, iar metodologia de calculare să fie explicată pe înțelesul tuturor consumatorilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu