DECIS: Turul doi al alegerilor locale va avea loc în data de 3 noiembrie

Embed:

Alegătorii din 380 de localităţi sunt aşteptaţi din nou la urne, în data de 3 noiembrie. Ei urmează să-şi aleagă primarii în cel de-al doilea tur de scrutin. Startul campaniei electorale a fost dat astăzi de către Comisia Electorală Centrală. 

Pentru fotoliul de edil al Capitalei se vor duela, în turul doi, socialistul Ion Ceban și liderul PPDA, Andrei Năstase, la fel cum s-a întâmplat la scrutinul din anul trecut. 

Potrivit CEC, în primul tur al alegerilor locale, la urne s-au prezentat aproximativ 330 de mii de alegători, adică peste 36 la sută din numărul total al cetăţenilor cu drept de vot. Rezultatele preliminare după procesarea tuturor proceselor verbale au arătat că pe primul loc, cu peste 40 la sută din sufragii s-a clasat candidatul PSRM, Ion Ceban. Pe locul al doilea este candidatul desemnat de blocul "ACUM", Andrei Năstase, care a acumulat puțin peste 31 de procente.

Potrivit CEC, în buletinele de vot vor fi înscrişi primii 2 candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi la alegerile din 20 octombrie 2019. Înscrierea în buletin a celor doi candidaţi se va face în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin. Dacă unul dintre cei doi candidați se va retrage din cursa electorală până cel târziu cu 7 zile înainte de ziua votării, scrutinul se va desfășura între candidatul rămas și următorul candidat care a acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Buletinele de vot pentru alegerea primarului satului (comunei), orașului (municipiului) se vor tipări conform modelelor aprobate de Comisie pentru alegerile locale generale din 20 octombrie curent.

Votarea în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale generale se va efectua în baza acelorași liste electorale utilizate la primul tur.

În același context, concurenții electorali vor prezenta, până la data de 1 noiembrie 2019, ora 16:00, rapoartele privind veniturile și cheltuielile din campania electorală pentru turul al doilea de scrutin sau vor informa despre faptul că nu au deschis/redeschis contul cu mențiunea "Fond electoral" și nu au suportat cheltuieli financiare. Partidele, alte organizații social-politice, blocurile electorale vor prezenta respectivul raport (sau vor informa despre nedeschiderea contului) la Comisia Electorală Centrală, iar candidații independenți – la consiliile electorale de circumscripție.

Amintim că, urmare desfășurării alegerilor locale generale de duminică, 20 octombrie 2019, au fost aleși 515 primari.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu