DECIS! Federaţia Rusă scoate parţial embargoul pentru merele din Moldova

Embed:

De mâine va fi reluat exportul parţial de mere în Federaţia Rusă. Decizia a fost luată de Serviciul Fitosanitar de la Moscova. Anunţul a fost făcut pe site-ul RosselhozNadzor. Instituţia a precizat că este vorba despre o livrare de probă. Astfel, dreptul de a exporta mere au primit zece producători de pe malul drept al Nistrului şi toţi fermierii din regiunea transnistreană.

La această înţelegere au ajuns reprezentanţii Serviciului Fitosanitar de la Moscova şi cei ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Moldova, care au dat garanţii că loturile de fructe exportate vor corespunde cerinţelor fitosanitare ale Rusiei.

Este vorba despre merele companiilor:"Prima-Nicatim", "SCUTARU VICTOR",  SRL "UNGUREANCA", "Plaiul Birladean", "GRIMAFRUCT", SRL "Bona-Fruct", SRL "Bucuria-Saturn", "Agrodenidan", "Agrostar", "UNIT-OLIMP" SRL.

În acest context, președintele Federației Naționale a Fermierilor a declarat:

"Noi avem nevoie ca să fie scos acest embargou, dar cu toții știm că acest embargou a avut rădăcini politice, s-au putea și acum să fie ceva ascuns. Este o veste bună, dar nu este în acea măsură în care politicienii ar trebui să se bucure și să scadă intensitatea de pe piață. Asta nu scade din pierderile producătorilor noștri."

Totodată, autorităţile de la Moscova anunţă că, în cazul în care vor fi încălcate normele sanitare și cerințele Serviciului Federal pentru Supraveghere Veterinară și Fitosanitară, atunci exportul va fi întrerupt.

Contactat de Publika TV, ministrul Agriculturii, Ion Sula, a spus că deocamdată nu a fost informat oficial despre decizia Rosselhoznadzor-ului.

PUBLIKA.MD aminteşte că Rusia a instituit embargo pentru fructe, dar şi conservele din fructe şi legume din Moldova în vara trecută. Astfel, din 21 iulie, toate livrările de produse moldovenești au fost sistate.

Restricţiile anunţate de Serviciul Fitosanitar din Rusia se refereau la mere, pere, gutui, caise, vişine, cireşe, piersici şi prune. Moscova a invocat încălcări ale legislaţiei  privind apărarea drepturilor consumatorilor, dar şi nerespectarea standardelor de pe piaţa rusească. 

Din cauza interdicţiilor de export în Rusia, mulţi producători nu și-au strâns recolta, iar sute de tone de fructe au rămas în câmp. Potrivit producătorilor, în mai puţin de o lună, embargoul rusesc le-a  provocat pierderi totale de 200 de milioane de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu