DECIS! Anul 2017 a fost declarat "Anul Nicolae Testemiţanu"

Anul 2017 a fost declarat "Anul Nicolae Testemiţanu". O hotărâre în acest sens a fost votată astăzi de deputaţi în prima şedinţă a Parlamentului din sesiunea toamnă-iarnă. De menţionat că anul viitor vor fi marcaţi 90 de ani de la naşterea savantului.

Nicolae Testemiţanu a fost un medic remarcabil, savant şi academician, iar contribuţia sa la modernizarea sistemul de medicină este înalt apreciată, atât în ţară, cât şi peste hotare.

Nicolae Testemiţanu s-a născut la 1 august 1927 în satul Ochiul Alb, județul Bălţi. Finalizează studiile gimnaziale în satul Baraboi, apoi la Școala medie nr. 1 din oraşul Bălţi, iar în anul 1951 absolvă Institutul de Stat de Medicină din Chişinău (ISMC). În același an este admis în ordinatură clinică la Catedra de chirurgie generală a ISMC, în paralel, activând ca medic în Secția de chirurgie a Spitalului Raional din Râşcani. Din 1954 este angajat ca asistent, ulterior conferențiar, profesor, iar mai târziu – şef al acestei catedre. Exercită și funcția de medic-şef al Spitalului Clinic Republican și fondează revista "Ocrotirea sănătăţii".

El este considerat autorul conceptului de organizare a asistenţei medicale la nivel rural şi a strategiei de pregătire a cadrelor înalt calificate în acest domeniu.
 
Totodată, în perioada anilor 1963-1968, Nicolae Testemiţanu a deţinut funcţia de ministru al Sănătăţii, remarcându-se prin acţiunile sale de consolidare a bazei tehnico-materiale a instituţiilor medicale şi aplicarea în practică a celor mai moderne forme şi metode de activitate.

Profesorul Testemiţanu este o somitate a comunității medicale autohtone, ilustru savant și Om de stat, care a contribuit substanțial la reformarea și dezvoltarea învățământului superior medical și a sistemului național de sănătate. Domniei Sale îi datorăm crearea sistemului modern de medicină primară, integrat funcţional cu medicina specializată.

Nicolae Testemiţanu s-a stins din viață la 20 septembrie 1986. Postmortem, i-a fost conferit titlul de academician al Academiei de Științe a Moldovei. Începând cu anul 1990, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie din Republica Moldova poartă numele distinsului savant.

Pe parcursului anului viitor vor fi organizate un şir de manifestări culturale şi științifice dedicate marcării a 90 de ani de la naşterea savantului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu