DEALUL CU CRUCI DIN LITUANIA. Sanctuarul de peste un secol are 200 de mii de cruci

Embed:

27 august este marcată cu roşu în calendar nu doar pentru Moldova, dar şi pentru ţările baltice. În 1990, Comunitatea Europeană a recunoscut independenţa Estoniei, Letoniei şi Lituaniei.

Ultima păstrează şi acum un simbol al rezistenţei ocupaţiei străine - un deal cu 200 de mii de cruci, apărut acum un secol şi jumătate. În perioada când ţara era sub ocupaţie sovietică, Partidul Comuniştilor a trimis în Lituania buldozere ca să distrugă crucile. Prima operaţiune a avut loc în 1861, iar ultima în 1985. 

În mod uimitor şi în acelaşi timp, inexplicabil, după operaţiune apăreau mai multe cruci. Şi culmea - nimeni nu este îngropat pe dealul din nordul Lituaniei.

"Lituanienii vin aici când se căsătoresc, să lase o cruce pentru un nou început. Sau atunci când se naşte un copil instalează o cruce pentru viaţă nouă. Alţii vin doar să se relaxeze aici sau să se roage", a spus Simas Daugmaudis, ghid turistic din Lituania.

Dealul cu cruci de diferite forme şi mărimi şi cu inscripţii în numeroase limbi, este considerat şi un simbol al luptei pentru libertate a lituanienilor. În timp, a devenit o tradiţie ca militarii din forţele NATO să instaleze câte o cruce la finalul misiunii. Sanctuarul a atras atenţia şi lui Papa Ioan Paul al Doilea, care în 1993 a oficiat o slujbă religioasă, la care au participat 100 de mii de credincioşi. Anual, în jur de 250 de mii de oameni se reculeg la dealul din Lituania.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu