Dealerii care i-au uimit pe oamenii legii: Foloseau Imgur şi Telegram pentru a vinde droguri sintetice (VIDEO)

Embed:

Membrii unei grupări infracţionale specializată în vânzarea drogurilor sintetice i-au uimit pe oamenii legii. Aceştia au organizat o schemă neobişnuită, bine securizată, cu folosirea tehnologiilor moderne de comunicare, achitarea pentru droguri prin intermediul plăţilor electronice, precum şi gestionarea conturilor de peste hotarele republicii.

Stupefiantele ajungeau în ţară prin colete transmise din China sau prin diferiţi pasageri.

Potrivit oamenilor legii, activitatea grupării a fost investigată şi documentată pe parcursul a şase luni. Un bărbat în vărstă de 30 de ani a creat şi organizat activitatea acestei grupări. Liderul organiza introducerea prin contrabandă a drogurilor în ţară.

Tot el, dar şi alte persoane camuflau drogurile aduse, le repartizau în pachete mai mici în spaţiile cu acces public (la rădăcina copacilor, sub borduri, sub pietre). Prin intermediul site-ului Imgur membrii plasau pozele cu locul aflării drogurilor, apoi informaţiile despre locul aflării drogurilor erau expediate liderului grupării prin intermediul Telegramului.

Concomitent, liderul organizaţiei a organizat perfectarea mai multor carduri bancare atât pe numele său cât şi pe numele altor persoane, printre care persoane cu dizabilităţi. Liderul a reuşit să organizeze această schemă şi comercializa aceste droguri fără un contact fizic cu cumpărătorii.

El a creat un grup pe Telegram unde plasa informaţii despre locul plasării drogurilor. În acest grup erau admişi doar persoane de încredere care doreau să cumpere narcotice.

Vânzarea drogurilor era complicată. După primirea instructajului, cumpărătorul făcea o poză a sa în preajma terminalelor de plăţi electronice şi o expedia vânzătorului. Acesta din urmă îi expedia cumpărătorului un cont bancar sau un cont de portmoneu virtual unde cumpărătorul urma să plaseze bani pentru drogurile procurate.

Pentru a confirma că banii au fost achitaţi, cumpărătorul făcea o poză la bonul fiscal şi o expedia liderului grupării. Ulterior, liderul expedia un link în care cumpărătorul afla schema de depistare a drogurilor.

Dealerul şi cumpărătorul de droguri nu se întâlneau niciodată, iar uneori mesajele dintre cei doi se ştergeau imediat după tranzacţie.

Iniţial oamenii legii credeau că este vorba de un caz de spălare a banilor, fără să ştie de unde proveneau aceşti bani.

Pentru a primi banii, liderul grupării a deschis peste 160 de portmonee virtuale care pot fi utilizate fără a oferi date personale. Ele plasate în Federaţia Rusă şi erau administrate de la distanţă din Republica Moldova.

Potrivit oamenilor legii, membrii grupării cunoşteau foarte multe detalii despre cum funcţionează sistemul financiar bancar şi despre cum activează aceste portomenee.

Odată ce erau primiţi, banii erau convertiţi în ruble ruseşti. De la distanţă, administratorul convertea rublele în lei şi transfera banii în nouă conturi bancare deschise pe numele a unor persoane vulnerabile din Republica Moldova şi două în alte state.

În luna iulie, oamenii legii au efectuat percheziţii la domiciliul liderului grupării, la alţi membri. În urma verificărilor au fost ridicaţi peste 600.000 de lei, aproximativ 1.000 de euro, carduri bancare, instrumente de împachetare a drogurilor şi un aparat de numărare a banilor.

În perioada de activitate, gruparea infracţională a spălat bani în valoare de peste nouă milioane de lei.

Liderul grupării şi un membru au fost reţinuţi şi arestaţi. Dosarul penal pe numele unuia dintre ei a fost expediat în judecată, iar în privinţa celorlalte persoane urmărirea penală continuă.

Pentru trafic de droguri, suspecţii riscă până la 15 ani de închisoare, pentru spălarea banilor - până la 10 ani, pentru contrabandă cu droguri în proporţii deosebit de mari - până la 10 ani de închisoare. 

Drogurile comercializate erau de tipul PVP, droguri sintetice, iar consecinţele consumării acestor droguri sunt dezastruoase: dependenţă fizică şi psihică, schimbări de temperament, probleme cu somnul, comportament psihotic, convulsii, infarct, tensiune ridicată, probleme respiratorii grave, comă sau chiar moarte.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu