De Ziua Naţională a Vinului, vinificatorii moldoveni au fost premiați pentru rezultatele obţinute în domeniu

Ziua Națională a Vinului celebrează Vinul Moldovei - un produs de înaltă calitate, creat cu pasiune, dedicație și dragoste de mii de oameni care muncesc în industria vinului. Este, în primul rând, sărbătoarea lor, iată de ce a devenit o frumoasă tradiție ca în primul weekend din octombrie, profesioniștii și companiile din domeniul vitivinicol să fie premiați pentru rezultate și contribuții remarcabile la dezvoltarea sectorului și, implicit, la promovarea Republicii Moldova ca țară vinicolă de prim rang.

Și la ediția din acest an a Zilei Naționale a Vinului, performanțele în sector au fost răsplătite cu premii înmânate de prim-ministrul Pavel Filip, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, și Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin.

Marele Premiu în domeniul vitivinicol pentru 2018 a fost acordat companiei Sălcuța pentru merite deosebite în fabricarea vinurilor de calitate înaltă, perpetuarea tradițiilor şi calității excelente a vinurilor autohtone, precum și promovarea imaginii Republicii Moldova ca ţară vitivinicolă pe arena internațională.

Recent, compania a suferit o pierdere irecuperabilă — a decedat fondatorul Sălcuța Eugen Pîslaru, unul dintre marii reformatori ai sectorului vitivinicol autohton.

O nouă distincție, introdusă în premieră în cadrul celei de-a 17 ediții a Zilei Naționale a Vinului, vine să aducă un omagiu viticultorului Nicolae Guzun, viticultorul care a contribuit la elaborarea a peste 20 de soiuri noi de viță-de-vie rezistente la boli și temperaturi scăzute, printre care celebrul soi Moldova.

Medalia care poartă numele savantului, alături de titlul Viticultorul anului a fost înmânată lui Petru Baltag, director pe agricultură, Călărași Divin, astfel fiindu-i apreciate succesele deosebite în cultivarea viței-de-vie, implementarea tehnologiilor avansate în sectorul viticol și înființarea plantațiilor viticole noi destinate pentru producerea produselor vitivinicole cu Indicație Geografică Protejată.

Medalia ce poartă numele savantului moldovean cu renume mondial Petru Ungureanu, autor al multiplelor invenții legate de tehnologia de producere a vinului, alături de titlul Cel mai iscusit oenolog al anului a fost oferită lui Petru Vicol, oenolog în cadrul vinăriei Asconi.

Medalia de recunoștință "Vinul Moldovei. O Legendă Vie" pentru merite deosebite în pregătirea și educarea cadrelor în industria vitivinicolă a fost acordată Prof. univ. dr. Anatolie Bălănuță, Șef al Catedrei de Oenologie, UTM.

Vinăria Purcari s-a învrednicit de medalia de recunoștință "Vinul Moldovei. O Legendă Vie" pentru merite deosebite în promovarea Republicii Moldova pe arena internațonală.

A urmat premierea celor mai calitative vinuri cu Indicație Geografică Protejată din fiecare Regiune IGP: vinăria Fautor pentru Regiunea IGP Valul lui Traian; vinăria Bravo Wines pentru Regiunea IGP Ștefan Vodă; vinăria Asconi pentru Regiunea IGP Codru.

Medalia de recunoștință "Vinul Moldovei. O Legendă Vie" pentru merite deosebite în domeniul dezvoltării și promovării oenoturismului a ajuns în mâinile vinificatorului Mihai Sava din raionul Ialoveni. Candidaturile pentru premiile de excelență în sectorul vitivinicol sunt propuse și evaluate de o comisie națională, formată din experți în domeniu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu