DE VORBĂ DESPRE VORBE cu Vsevolod Cernei. "O dată" sau "odată"

Embed:

Bun găsit şi salutare pentru toţi şi fiecare. Sunt Vsevolod Cernei şi vă propun să uităm pe câteva clipe de evenimente şi să vorbim despre vorbe – despre originea şi sensul lor, despre întrebuinţarea lor corectă sau mai puţin corectă.

Bunăoară, despre celebrul început de basm "a fost odată ca niciodată" şi despre problemele gramaticale pe care ni le pune acesta.

De fapt, problema este una – dacă acest "odată" este un cuvânt sau două. Adică, dacă se scrie, "odată" sau "o dată". Răspunsul e în aparenţă derutant – se scrie şi aşa, şi aşa. Dar când se scrie într-un fel şi când în celălalt?

Iată ce ne povățuiește gramatica. Vom scrie "o dată" în cazul în care folosim articolul nehotărât "o" cu substantivul "dată". De exemplu, "vom stabili o dată convenabilă tuturor". Aceeași formă apare și în cazul numeralului cardinal adverbial. De exemplu, "vă rog încă o dată".

Cuvântul "odată" este un adverb compus sudat. De exemplu, "Odată toamnele erau răcoroase".

Deci, ca și în cazul altor perechi de ortograme (alt fel/altfel, de mult/demult, de cât/decât etc.), și în situația "o dată"/"odată" ambele forme sunt corecte, dar cu înțelesuri și roluri morfologice diferite.

Adverbul "odată" are mai multe sinonime: odinioară, demult, cândva, vreodată, într-o oarecare perioadă de timp, în același timp. Una dintre cele mai celebre utilizări ale lui este chiar prima strofă din poemul eminescian Luceafărul: "A fost odată ca/n povești, a fost ca niciodată…". Iată și alte câteva exemple de utilizări: "Odată și odată vom afla adevărul", "Odată îndeplinită misiunea, echipa a revenit în tabără", acasă", "Hai, încetează odată".

În afară de postura de adjectiv, cuvântul "odată" formează și locuțiuni în care firește că nu se scrie despărțit. Este vorba de locuțiunea conjuncțională "odată ce" și cea prepozițională "odată cu" utilizată, de exemplu, în felul următor: "Odată ce ai acceptat, nu mai e cazul să pui condiții" în care înlocuiește conjuncția "dacă" sau "Odată cu ciclonul au venit și ploile".

Simplificând recomandările teoretice ale gramaticii, vom deduce o regulă simplă. În contextele în care poţi spune "o dată" şi "două sau mai multe dăţi" şi când cuvântul răspunde la întrebarea "de câte ori?", scrii despărţit. În cazul în care nu o poți face, "odată" este un singur cuvânt. Adică, dacă nu poţi spune "mai multe dăţi" şi cuvântul răspunde la întrebarea "când?", scrii legat sau într-un cuvânt. De exemplu, "hai odată, nu mai sta!", "odată eram tânăr şi frumos, acum sunt doar mai puţin tânăr". La fel, se scrie împreună în expresiile "odată ce", "odată cu", "odată şi odată".

Odată spuse acestea, nu-mi rămâne decât să rostesc tradiționala noastră urare: să ne auzim de bine!

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu