DE VORBĂ DESPRE VORBE cu Vsevolod Cernei. Despre originea și sensul cuvântului "quinoa"

Embed:

Să uităm pe câteva clipe de evenimente şi să vorbim despre vorbe – despre originea şi sensul lor, despre întrebuinţarea lor corectă sau mai puţin corectă.

Bunăoară, despre un cuvânt la fel de exotic ca și obiectul pe care îl denumește, și acest cuvânt este quinoa

Este o plantă erbacee cultivată în America Centrală pentru semințele sale cu o mare valoare nutritivă.  

În anul 1997 dicționarul de cuvinte recente menționa că este un cuvânt amerindian quinoa și cita din presa vremii: „Quinoa – o super-cereală a viitorului? O cereală mai puțin cunoscută – quinoa – de proveniență sud-americană, ar putea constitui o sursă extrem de promițătoare de hrană.”

Dicţionarele mai savant precizează că e de fapt o pseudo-cereală şi că o rudă de-a ei creşte şi prin părţile noastre şi se numeşte talpa-gâştei. 

Dar de câțiva ani încoace, lumea întreagă a dezvoltat o obsesie intensă nu pentru talpa-gâștei, ci pentru  quinoa. A început să apară pe din ce în ce mai multe meniuri și e apreciată de gurmanzi. Totuși, încă există mulți oameni care nu știu cu exactitate ce este și nici de ce este considerată hrană sănătoasă. 

Proclamată „super aliment”, quinoa a devenit un înlocuitor pentru orez și paste făinoase și o sursă de proteine și alte substanțe nutritive pentru vegetarieni.

De ce este sănătoasă quinoa? Pentru că conţine o sumedenie de substanţe nutritive, are efecte vindecătoare, nu conține gluten și nici colesterol.

Cunoscătorii spun că fiind un aliment sănătos, quinoa infirmă butada că ce e sănătos nu e şi gustos. Dar despre asta să vă vorbească mai la obiect medicii şi bucătarii, noi o să ne interesăm de origine şi etimologie.

Cuvântul quinoa este transcripţia spaniolă a denumirii plantei în limba populaţiei andine quechua: Kinwa sau Qin-wah. 

Planta de quinoa este originara din munţii Anzi, unde era cultivată de acum 4 milenii în teritoriile ocupat acum de statele Peru, Chile, Ecuador, Bolivia şi Columbia. Mai precis, patria plantei quinoa se află pe malurile lacului Titicaca, lacul navigabil aflat la cea mai mare altitudine din lume. 

Vechii incași pentru care quinoa era, alături de cartof şi porumb, un aliment de bază o numeau „chisaya mama”, adică mama tuturor cerealelor, iar plantaţiile de quinoa erau considerate sacre. Conform tradiţiei, căpetenia tribului arunca în brazdă primele seminţe, folosind unelte de aur.

Când au cucerit America de Sud, colonizatorii spanioli au numit cu dispreţ quinoa “hrana indienilor”, au distrus semănăturile şi au interzis cultivarea ei, poruncindu-le indienilor să cultive în locul ei grâu. Incaşii însă au cultivat-o în continuare în zonele înalte ale Anzilor, unde conchistadorii nu urcau şi pentru că aerul prea rarefiat era greu de respirat pentru ei. Ce-i drept, această plantă creşte în orice condiţii şi pe orice sol. A fost redescoperită în anii 70 ai veacului trecut.

 

Se zice că revirimentul se datorează vizitei regelui Juan Carlos al Spaniei în Bolovia în anul 1987. Cuplul regal a fost servit cu mâncare ce conţinea quinoa, monarhilor le-a plăcut şi astfel omenirea a redescoperit boabele de aur ale incaşilor. Acum Bolivia și Peru produc peste 90 la sută din quinoa vândută în toată lumea. Președintele bolivian Evo Morales o numește ”aliment strategic” în lupta pentru asigurarea securității alimentare a națiunii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu