DE VORBĂ DESPRE VORBE cu Vsevolod Cernei. Despre originea cuvântului "kebab"

Embed:

Să uităm pe câteva clipe de evenimente şi să vorbim despre vorbe – despre originea şi sensul lor, despre întrebuinţarea lor corectă sau mai puţin corectă.

Despre originea cuvântului "kebab" şi a altor denumiri de mâncăruri orientale mai  mult sau mai pui puţin asemănătoare.

Cuvântul kebab este turcesc și înseamnă friptură. Döner kebabi înseamnă friptură care se rotește.   

În dicţionarele explicate româneşti cuvântul figurează sub forma chebap şi înseamnă friptură de berbec sau de ied la frigare, pregătită cu mirodenii, specifică bucătăriei turcești.

Doar Dicţionarul gastronomic explicativ din anul 2003 îl prezintă sub forma kebab cu o lămurire mai amănunţită. Adică, dicţionarul gastronomic precizează că prin extensie de sens kebab poate desemna orice fel de carne, adică de vacă, de porc, de pui, preparată la frigare.

Ceea ce numim noi kebab este o variantă de friptură, mai precis, döner-kebab pe care dicţionarul gastronomic îl descrie astfel: straturi de carne de miel sau batal (iar în bucătăria internațională și de vacă sau de pui), marinate în prealabil, puse pe un proțap vertical rotitor, din care se taie, pe măsură ce se frig, fâșii subțiri, servite cu salată, învelite într-o lipie subțire sau într-o pită despicată.  

Arabii din Levant au preluat kebabul de la turci, l-au diversificat cu carne de capră, vită, pui sau curcan şi l-au denumit shawarma. Este şaormaua foarte populară în România şi Rusia, dar este interesant faptul ca numele de shawarma provine din turcă , de la verbul çevirme care înseamnă a învârti, însă turcii nu au folosit niciodată numele acesta.

Este o mâncare preparată din felii subțiri, prăjite, de carne peste care se pun legume proaspete, legume murate și un sos special, întreaga compoziție învelindu-se într-un rulou din clătită sau foaie de pită.

Versiunea greacă a kebabului se numeşte gyros – se scrie gyros dar se pronunţă ghiros. Ea a fost introdusă în Grecia prin orașul Salonic, unde primul producător, Giorgos, l-a scos de vânzare în districtul Tumba în jurul anului 1900. Dicţionarul gastronomic explicativ precizează cu gyros este o specialitate culinară grecească, realizată la fel ca döner-kebab, dar din carne de porc. Mai exact, şi cu carne de porc, grecii fiind creştini şi neavând interdicţiile culinare care vizează porcul în religia musulmană şi cea iudaică.   Se pare ca şi grecii au folosit un timp numele de doner kebab, dar l-au transformat cu timpul în gyros, care este traducerea în greacă a  cuvântului cerc sau rotire.

Acum aceste feluri de mâncare fac parte din categoria fast food sau junk food. Conform dicţionarelor fast-food  este un restaurant de tip american unde se mănâncă repede și ieftin şi., mai precis, restaurant cu un număr limitat de produse care nu necesită o preparare laborioasă și care pot fi consumate pe loc sau luate la pachet.

Termenul junk-food este atestat doar de un dicţionar de argou şi înseamnă mâncare de tip fast-food, deșeuri alimentare nehrănitoare, dar cu mare surplus caloric.

Deşi departe de a fi americane, kebabul, şaormaua şi gyrosul se încadrează în aceste categorii fiind preparate rapid şi putând fi consumate pe loc, aşa că li se alătură  sandwich-ului, hamburgerului şi hot-dogului despre care vom vorbi cu altă ocazie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu