DE VORBĂ DESPRE VORBE cu Vsevolod Cernei: Despre numele John Bull

Embed:

Bun găsit şi salutare pentru toţi şi fiecare. Sunt Vsevolod Cernei şi vă propun să uităm pe câteva clipe de evenimente şi să vorbim despre vorbe – despre originea şi sensul lor, despre întrebuinţarea lor corectă sau mai puţin corectă.

Bunăoară despre numele John Bull, numele generic dat englezilor, despre apariția și semnificația acestui simbol.

Așa sunt numiți englezii, John Bull, adică John Taurul,  fiind o poreclă, o imagine a englezului tipic, o întruchipare umoristică a lui, una dintre personificările imaginii Marii Britanii.

Imaginea a fost lansată în anul 1712 de  medicul și publicistul scoțian John Arbuthnot într-o serie de pamflete satirice ale cărui personaje erau reprezentanții tipici ai diferitelor naționalități. Protagonistul acestor pamflete purta cel mai răspândit nume englezesc – John, iar numele de familie îi simboliza forța.  John Bull era un fermier, simplu și necioplit grosolan. Scopul pamfletului era de a tempera prin ridiculizare dorința englezilor de a porni un război contra Franței.

Personajul John Bull zămislit de Arbuthnot în aceste scrieri alegorice a devenit pentru mulţi ani înainte simbolul Angliei. Englezii l-au acceptat pentru că n-au găsit în el nimic ofensator. Dar, deşi e uneori utilizat pentru a reprezenta toată Marea Britanie, scoţienii şi galezii nu se identifică cu el, iar în Irlanda de Nord îl admiră doar unioniştii, iar naţionaliştii îl resping. 

Imaginea a fost preluată şi popularizată de-a lungul anilor, de pe sfârştitul secolului al 18-lea,  de caricaturişti şi de autorii de benzi desenate. De regulă, John Bull este reprezentat ca un mic-burghez bondoc, cu expresia şireată a feţei, în costum de culorile drapelului britanic şi cu simbolul Regatului Unit prins de pălărie. 

Spre deosebire de el, ruda sa americană, unchiul Sam, e un ins slab, înalt, palid, cu barbă de ţap şi cilindru pe cap.  Chipul Unchiului Sam a fost lansat în anul 1812, iar mai înainte folclorul american îl crease în timpul războiului pentru independenţă pe Fratele Jonathan, personificarea regiunii nord-estice a Statelor Unite, Noua  Anglie.  În caricaturile politice şi pancartele patriotice personajul era reprezentat purtând pantaloni în dungi, un palton de culoare închisă şi un cilindru pe cap.

Chipul Fratelui Jonathan a fost foarte popular în rândul americanilor din Noua Anglie între anii 1783 și 1815. Dar în timpul războiului contra Regatului Unit din anul 1812 a fost pusă în circulație figura Unchiului Sam care a apărut frecvent în ziare în următorii trei ani și în curând l-a înlocuit în conștiința publică pe Fratele Jonathan. Totuși, Fratele Jonathan și-a păstrat popularitatea locală în Noua Anglie până în prezent.

Originea Unchiului Sam este legată de războiul din 1812 – conform legendei, carnea destinată pentru trupele din nordul statului New York era furnizată de măcelarul Samuel Wilson, pe care toți îl numeau familiar unchiul Sam. Wilson scria pe butoaiele cu carne sigla U.S., adică United States, Statele Unite, dar militarii au propus descifrarea glumeață Uncle Sam.

Expresia a prins repede și s-a aplicat, inițial, oricărei proprietăti a Statelor Unite. Apărea deja, în septembrie 1813, și în articolele din presa. Caricatura înfățisându-l pe Unchiul Sam, ca o personificare a Statelor Unite ale Americii, a căpătat formă la începutul anilor 1830. 

Acum când ştiţi cine şi ce reprezintă, să ne auzim de bine!

Lasă un comentariu