DE VORBĂ DESPRE VORBE cu Vsevolod Cernei. Cum întrebuinţăm corect cuvintele

Embed:

Propun să uităm pe câteva clipe de evenimente şi să vorbim despre vorbe – despre originea şi sensul lor, despre întrebuinţarea lor corectă sau mai puţin corectă.

Dintre paronimiile care îşi cam fac de cap pe la noi  se remarcă prin frecvenţă şi insistenţă perechea "a finisa – a finaliza".   Paronimele sunt nişte cuvinte foarte asemenătoare între ele, dar diferite ca sens şi uneori ca origine. Din cauza asemănării, vorbitorii le cam confundă uneori şi zic una atunci când au de gând să spună alta.

Finisarea şi finalizarea sunt două vorbe-surori,  provenite din verbul franţuzesc "finir"  care provine la rândul său din latinescul  "finire", care înseamnă  "a termina".  Dar la fel cum între fraţi brânza-i cu bani, între aceste vorbe  sensu-i cu bucluc.  

Astfel, "a finaliza" a moştenit cu mai multă precizie sensul originar şi înseamnă "a realiza ceva până la sfârșit, a termina". 

"A finisa" înseamnă "a executa ultimele operaţii asupra unui produs sau a unei lucrări, pentru a le da forma sau aspectul definitiv".

Adică, finalizarea este aplicabilă la orice obiect sau acţiune. Pe când finisarea,  deşi e sinonimă cu definitivarea şi completarea, presupune efectuarea unor anumite acţiuni de specialitate. De exemplu,  în construcţii lucrările de finisare se referă la pardoseli, tencuieli, placaje, zugrăveli și alte operațiuni arhitectonice cosmetice.

Dar, în vâltoarea inspiraţiei, moldovenii emițători de mesaje publice finisează tot ce nu e finisabil  – de la curse olimpice până la şedinţe ale parlamentului şi guvernului. Iată un titlu superb ca mostră de cărturărie alternativă. Citez: "La Bălți și-au finisat lucrările exercițiile "Scutul Păcii 2017" Într-un alt text, citez, responsabilii de la primăria Capitalei anunță că au finisat lucrărilede licențiere și testare a troleibuzelor fără fir.

Vorbitorii noştri confundă paronimia cu sinonimia. A finisa nu înseamnă a termina și nici a încheia și nici a sfârși. A spune că parlamentul și-a finisat sesiunea e ca și cum ai zice că parlamentul și-a tencuit sau și-a zugrăvit sesiunea. Deși, într-un anumit sens, parlamentul nostru a fost capabil în repetate rânduri și de așa ceva. Dar numai într-un sens metaforic, firește…

Dar asta e deja o altă poveste. Până una-alta, fiţi atenţi la cuvinte, încercaţi să nu le confundați sensurile!

Şi să ne auzim de bine!

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu