DE VORBĂ DESPRE VORBE cu Vsevolod Cernei. Cum folosim corect cuvintele "tip" şi "gen"

Embed:

Vă propun să uităm pe câteva clipe de evenimente şi să vorbim despre vorbe – despre originea şi sensul lor, despre întrebuinţarea lor corectă sau mai puţin corectă.

Bunăoară, despre cum folosim cuvintele "tip" şi "gen". Dar nu numai în rolul lor inițial de substantive cu sensurile bine cunoscute, ci în rol de instrumente gramaticale care indică soiul, felul, categoria unor obiecte sau noţiuni. În aceast caz ne interesează doar unul dintre sensurile acestor sinonime: cel de tip, soi, categorie. De exemplu, când spunem  "climă de tip continental", "biserică de tip romanic", "casă de tip vechi" sau  "maşina tip sport".  În acest mod substantivul tip indică domeniul, categoria, sfera de activitate. 

Există și expresii desfășurate – de exemplu, "o structură de tipul labirintului în care se poate rătăci oricine".  Dar de cele mai multe ori, mai ales în limba vorbită,  e preferată formularea mai suplă și laconică: "manifestările de tip revoluție colorată" sau "acțiuni tip Superman".  Acest soi de expresie comprimată înlocuiește comparațiile tradiționale, cum ar fi: "acțiuni asemănătoare cu cele ale lui Superman". 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu