DE VORBĂ DESPRE VORBE cu Vsevolod Cernei. Ce înseamnă cuvântul CALVIȚIE

Embed:

Vă propun să uităm pe câteva clipe de evenimente şi să vorbim despre vorbe – despre originea şi sensul lor, despre întrebuinţarea lor corectă sau mai puţin corectă.

Unele cuvinte sună savant, intelectual şi oarecum enigmatic, dar definesc noţiuni cât se poate de ordinare. Bunăoară, Calviție este un termen mai prețios și mai pretențios pentru banala chelire și pleșuvie.

Actrița rusă Faina Ranevskaia, celebră pentru umorul ei caustic, definea chelirea drept transformarea lentă, dar progresivă, a capului în fund. Mai întâi ca formă, iar apoi și ca fond sau conținut.

Dar, dacă e să vorbim despre calviţie fără maliţie, ce ai de făcut după ce chelești?  Fie că suferi din cauza calviţiei, fie că trăiești fără păr pe cap la fel cum ai trăit anterior cu păr pe cap.  Cu diferenţa că nu mai ai treabă cu pieptenele şi şamponul. Câştigi timp şi economiseşti bani. Deşi gurile rele zic că omul chel se spală mai puţin timp pe păr, în schimb mai mult timp pe faţă… 

Cu toate că acceptarea cu calm a calviţiei  este opţiunea  optimă bună pentru sănătate, cei care şi-o asumă sunt relativ puțini. Majoritatea luptă și combate.  Ba îşi acoperă chelia cu o șuviță lungă sau cu o perucă, iar cei mai cu dare de mână apelează la transplanturi de păr.  Dar ploaia, vântul, datul din cap sau scărpinatul din cap comportă mereu riscul demascării.

Mai simplu ar fi, în cazul în care ai chelit să te gândești că milioane de inși care sunt pleșuvi și o duc bine mersi. Chiar mai mersi decât mulți pletoși.  Și ca să te simți om cu majusculă, treci în revistă galeria celebrelor chelii din istoria lumii– de la Socrate la Bruce Willis, de la Băsescu la Putin, ca să nu mai vorbim de cei prezenți actualmente în cadru.

Deci, nu vă temeți de calviție. Ca termen e doar un sinonim cu chelirea şi nici măcar un antonim mai de Doamne ajută nu are.

Ca fenomen, nu se moare de ea. Ca să nu vă speriaţi de cuvinte, aflaţi-le sensurile.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu