DE VORBĂ DESPRE VORBE cu Vsevolod Cernei. Care este sensul corect al expresiei "în dependență de"

Embed:

Vă propun să uităm pe câteva clipe de evenimente şi să vorbim despre vorbe – despre originea şi sensul lor, despre întrebuinţarea lor corectă sau mai puţin corectă.

Bunăoară, despre funcție și dependență.

O expresie tributară istoricului proces de calchiere din rusă este "în dependență de ceva", copiat în mod evident din "v zavisimosti ot cego-nibud". În restul arealului de răspândire a limbii române expresia consacrată este "în funcție de". De fapt, ca și multe alte locuţiuni de acest tip, în funcţie de şi ca urmare a, sunt calchiate ca și "în dependență de", dar  după locuţiunile echivalente din limba franceză. Adică, "En fonction de" și "suite à". Ce-i drept, e curios faptul că în limba franceză se utilizează cu aceeași valență și expresia "en dependence de", aceasta însă nefiind preluată prin calchiere de limba română.

Nebănuite sunt căile preferințelor lingvistice…

În expresia "a fi în funcție de ceva" cu sensul de "a depinde de ceva" noțiunea de funcție e preluată din matematică, unde ea înseamnă o mărime variabilă ce depinde de una sau de mai multe alte mărimi variabile independente. Fizica a preluat formula. De exemplu, distanța e determinată în funcție de viteză și timp.  Sensul noțiunii s-a extins și ecuația se aplică la diferite situații din viață.  Fericirea e simțită  în funcție de bani, banii sunt câștigați în funcție de muncă, munca reușește în funcție de studii și așa mai departe.  Nu chiar întotdeauna dependența funcțională e chiar atât de logică, dar asta deja nu mai depinde de corectitudinea lingvistică.

Lingviștii recomandă și alte  locuţiuni prepoziţionale echivalente cu "în funcție de" : în raport cu ceva şi ca urmare a ceva. Nu știu dacă e cazul să apelăm la argumente în favoarea unei sau altei locuțiuni. Așa e gramatica – dă multe "verdicte" lipsite de justificare. De multe ori e vorba de  o chestiune de statistică: mai mulți vorbitori folosesc varianta "în funcție", de aceea forma "în dependență" este percepută ca incorectă sau cel puțin nefirească.

Deci, depinde pentru ce optăm - pentru corectitudinea generală sau pentru specificul regional.

Apropo de verbul "depinde".  El poate înlocui buclucaşa locuţiune "în dependenţă de"  fără a afecta sensul. Adică în loc să spui că vei fi remunerat în dependenţă de  munca prestată, spui simplu că remunerarea ta va depinde de munca prestată.

Și mai e o mică problemă cu substantivul dependenţă care înseamnă stare de subordonare, de supunere. Unii îl confundă cu paronimul său "dependinţă", care înseamnă cu totul altceva: o încăpere accesorie a unei case de locuit (bucătărie, baie, debara etc.) și este de regulă utilizat  la plural, bunăoară, "apartamentul are toate dependinţele necesare".

Cu speranța că v-am convins să nu confundați funcția cu dependența, iar dependența cu dependința, să ne auzim de bine!

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu