DE VORBĂ DESPRE VORBE cu Vsevolod Cernei. Care este originea şi sensul corect al cuvântului "boicot"

Embed:

Bun găsit şi salutare pentru toţi şi fiecare. Sunt Vsevolod Cernei şi vă propun să uităm pe câteva clipe de evenimente şi să vorbim despre vorbe – despre originea şi sensul lor, despre întrebuinţarea lor corectă sau mai puţin corectă.

Spre deosebire de alți termeni, despre boicot se știe cu precizie când și cum a apărut. Este un substantiv comun provenit de la un nume propriu. Numele propriu e al englezului  Charles Boycott, căpitan al armatei britanice, stabilit după retragere în Irlanda, care pe atunci, în secolul 19,  era parte componentă a Marii Britanii. S-a angajat ca vechil pe moșia unui latifundiar englez.

Boycott se remarca prin exigența sa, care i-a și înscris numele în istorie. După ce argații  i-au cerut un spor la salariu, vechilul i-a concediat. Dar a descoperit că nu  poate angaja alții în locul lor. Era în perioada recoltării și  Boycott în persoană a ieșit cu familia în câmp. Dar în curând el și familia au intrat în dizgraţia tuturor. Prăvăliaşii refuzau să-i servească, poștașii nu le aduceau scrisorile, vecinii nu vorbeau cu ei. 

În fine, procedura boicotului l-a învins pe ”nașul” care i-a dat numele.  În 1886 Charles Boycott a plecat din Irlanda, iar de pe insula  verde s-a pornit spre integrarea în limbile lumii termenul de ”boicot”. Sensul e același în toate limbile: refuzul de a cumpăra, a vinde sau a întreține orice fel de relații cu cei supuși acestui procedeu.

Folosirea cuvântului boicot cu această  semnificație a fost propusă de preotul din localitate. El  a explicat că termenul grecesc "ostracism" are nuanțe politice, iar "boicotul" este cu totul altceva. Dar cu timpul şi boicotul avea să capete tente politice. Boicotul a fost practicat și cu scopuri nobile, și invers. Primul boicot formal organizat la nivel de stat a fost boicotul firmelor și magazinelor evreiești din Germania nazistă din anul 1933. Chinezii au boicotat mărfurile japoneze în prima jumătate a secolului XX. În lupta pentru independența Indiei Mahatma Gandhi îndemna la boicotarea firmelor și instituțiilor de învățământ britanice. Afroamericanii și-au cucerit drepturile recurgând la boicot în anii 50 și 60 ai secolului trecut.  

Luptele de tot felul mai continuă în toată lumea. Deci, noțiunea de boicot nu va dispărea degrabă din uz și din dicționare.

Aşa că, abordaţi cu temeritate cuvintele, cunoaşteţi-le sensurile.   

Şi… să ne auzim de bine! 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu