DE VORBĂ DESPRE VORBE cu Vsevolod Cernei. Care este originea cuvântului Ketchup

Embed:

Bun găsit şi salutare pentru toţi şi fiecare. Sunt Vsevolod Cernei şi vă propun să uităm pe câteva clipe de evenimente şi să vorbim despre vorbe – despre originea şi sensul lor, despre întrebuinţarea lor corectă sau mai puţin corectă.

Bunăoară, despre cuvântul Ketchup (pronunţat “chéčap”), un cuvânt englezesc care s-a internaţionalizat, fiind preluat, în această formă, în multe alte limbi. Ca şi cuvântul, produsul definit de dicţionar ca  “sos picant, preparat din suc de roşii, mirodenii şi oţet”, nu este preparat după o reţetă englezească sau americană, deşi este emblematic, actualmente pentru reţelele de fast-food emanate de Lumea Nouă.

În secolul al XVII-lea, marinarii englezi şi olandezi călătoreau în Extremul Orient în căutare de mirodenii, textile şi porţelan. Și iată că într-una din aceste călătorii în provincia chineză Fujian eui au descoperit un “sos de peşte” făcut din saramură de hamsii, foarte înţepător, de culoarea caramelului, pe care localnicii îl numeau “ké-tsiap”. Marinarii au adus sosul și rețeta în Europa. Iar negustorul britanic Charles Lockyer, care a călătorit prin Indonezia, Malaiezia, China, Vietnam şi India, explicând avantajele comerţului în Asia,  recomandă cumpărarea de “ké-tsiap” şi de sos de soia, deoarece acestea se vindeau la un preţ foarte mic, sublinind că nu ştie altă marfă mai profitabilă.

Cu timpul rețeta inițială s-a modificat. În Europa şi America au apărut rețete pentru cei care doreau să pregătească propriul ketchup, mai puţin condimentat. Roşiile au apărut în prepararea ketchup-ului în secolul al XIX-lea, în Marea Britanie. Iar în anul 1869, americanii, Henry J. Heinz şi L. Clarence Noble, fabricanţi de cărămizi, se decid să se lanseze în comerţul cu sosuri, mai întâi sos Raifort (sos cu hrean), apoi cu “Tomato Catsup”. Câţiva ani mai târziu s-au mutat la Londra, unde au prezentat produsul lor – “Tomato Catsup” – la un butic londonez celebru. În 1892, au lansat pe piaţă 57 de feluri de ketchup, îmbuteliate în sticle. Peste un secol, afacerea cu ketchup lansată de ei a atins o cifră de afaceri de un miliard de dolari.

În prezent, sosul numit ketchup este nelipsit din fast-food-uri şi magazine. În fiecare an, în lume, se vând peste 600 de milioane de sticle, în diverse variante. Există şi ketchup verde sau multicolor. 97 la sută dintre americani recunosc că au aproape mereu ketchup în frigider.

Istoria ketchup-ului, de la sosul chinezesc de saramură de hamsii, la ketchup-ul de astăzi, în atâtea varietăţi, simbolizează oarecum istoria mondializării economiei.

În aceste condiții, este evident că la fel cum sosul globalizat de origine chinezească este de nelipsit la mesele noastre, cuvântul englezesc ketchup își păstrează locul în meniul nostru lexical.

Pe această notă gastronomică savuroasă, să ne auzim de bine!

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu