De Sfântul Ilie creştinii au mers la biserică şi au sfinţit castraveţi şi miere. ÎNDEMNUL preoţilor către enoriaşi

Embed:

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Proroc Ilie. Potrivit tradiţiei, astăzi se mănâncă miere de albine cu castraveţi, mere şi pere. Iar în multe localităţi este zi de hram. La Teleneşti, sute de oameni au participat la o slujbă oficiată la biserica din localitate. 

Credincioşii spun că Sfântul Ilie le păzeşte familia de necazuri:

"De la cununie această sărbătoare este una deosebită, deoarece de la cununie am luat sărbătoarea Sfântului Ilie. Îmi poartă foarte mult noroc, am o căsnicie dură, am copii, am un soţ care mă iubeşte şi ţin foarte mult la el".

Enoriaşii au sfinţit astăzi fructe, castraveţi şi miere:

"Se spune că din ziua de azi se mănâncă fructele acestea şi trebuie sfinţite astăzi şi apoi să le mâncăm".

"Se zicea că porumbul anume azi se sfinţeşte, se mănâncă porumb fiert, merele se sfinţesc".

"Aşa e dat de la Dumnezeu. Ca să fie, să le sfinţim acum la sfântul Ilie, să mâncăm acum, nu înainte, că-i păcat".

Preoţii îi îndeamnă pe oameni să cinstească această sărbătoare, pentru a fi protejaţi de cele rele:

"În această zi, în primul rând, oamenii trebuie să vină la biserică, să aducă mulţumire lui Dumnezeu pentru sănătate. Pentru că Dumnezeu, prin rugăciune, ca să ne dea anul acesta ploaie la timp".

În această zi este sărbătoare triplă pentru Ilie Caraman:

"Am luat de la cununie sfântul Ilie şi ţin hramul casei. Nu demult s-a născut un nepoţel şi îl cheamă tot Ilieş. -Credeţi că este important acest lucru să cinstiţi ? -Foarte important. Ştim că trăsnete, tunete. Merge vorba, că merge sfântul Ilie, Prorocul Ilie merge pe ceruri şi dă din bici".

Sfântul Ilie este considerat unul dintre cei mai importanţi proroci, dar şi un mare făcător de minuni şi aducător de ploi pe timp de secetă. În Moldova, peste nouă mii de oameni poartă numele Ilie, alţi peste 6 mii - Ilia. Peste două mii de moldovence se numesc Ilinca.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu