De o săptămână, Capitala este acoperită cu FUM. Ce măsuri au întreprins autorităţile pentru a astupa focarele

Embed:

De aproape o săptămână Capitala fumegă. La depozitele de crengi din preajma Pieţei Auto şi de la cimitirul "Sfântul Lazăr" şi astăzi mocneşte jăratecul, iar fumul dens se ridică deasupra Chişinăului. Totuşi, autorităţile municipale susţin că nivelul de poluare a aerului nu depăşeşte limita admisă.  

La platforma de lângă Piața Auto, de dimineaţă, muncitorii au adus peste 50 de camioane încărcate cu pământ, pentru a astupa focarele, care mocnesc.

Şi la Cimitirul "Sfântul Lazăr" mai iese fum, după ce vineri a izbucnit un incendiu la depozitul de crengi. Oamenii se tem ca focul să nu ajungă la morminte.

"Zilnic, o dată la două, trei ore sunt verificate cel puţin de lucrătorii preturii, fie de lucrătorii de la serviciile Situaţiilor Excepţionale, fie de vreun echipaj de poliţie să vadă dacă nu sunt supraîncălzite, dacă nu se întâmplă ceva acolo", a spus viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu.

Pentru a evita producerea unor noi incendii, primăria îndeamnă oamenii care au nevoie de lemne să vină şi să-şi ia. Deocamdată însă, nu a fost nici un doritor.

"Noi nu solicităm niciun buletin, chiar dacă nu este din Chişinău îi permitem acest lucru să-l facă. Nici nu este obligatoriu ca să se ducă la preturi", a spus viceprimarul Nistor Grozavu. 

Specialiştii susţin că din cauza fumului, concentraţia de susbstanţe toxice din atmosferă era, la începutul săptămânii, de trei ori mai mare decât norma admisibilă.

"Au crescut concentraţiile de multe substanţe toxic, inclusiv CO. Concentraţiile erau de două, trei ori mai mult decât norma sanitară. Cei care au boli neurologice devin mai nervoşi, cei care au boli cardiace se acutizează aceste boli, cei care au organele respiratorii, la fel, tusea, altele", a spus preşedintele organizaţiei Ecologiştilor, Vladimir Garaba.

În Chişinău sunt opt platouri mari unde au fost duse peste zece mii de camioane încărcate cu crengile şi copacii rupţi după ninsoarea din luna aprilie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu