DE NECREZUT! Ustensile folosite la intervenţii chirurgicale, FIERTE într-o oală de ciorbă

Ustensilele folosite la intervenţiile chirurgicale de la Spitalul Orăşenesc Balş din România sunt curăţate într-o oală cu apă fiartă pe aragaz înainte de a fi sterilizate, metodă care nu se mai foloseşte de câteva decenii, transmite mediafax.ro.

Managerul Spitalului Orăşenesc Balş, Ştefan Stănculescu, a declarat, că instrumentarul murdar din unitatea pe care o conduce este fiert într-o oală pe aragaz, după care acesta ajunge la sterilizat.

"Procedura de care vorbiţi dumneavoastră, fierberea pe aragaz, se face într-o oală înainte de începerea procedurii de sterilizare.

După ce sunt spălate în oală, se şterg frumos şi se pun în soluţii dezinfectante, se mai pregătesc apoi şi se duc la sterilizare. Acesta este procesul la noi! Şi dumneavoastră acasă, dacă aveţi un obiect murdar îl spălaţi, îl puneţi într-un vas cu apă caldă şi fierbeţi puţin.

Dar asta se întâmplă doar când un obiect este foarte murdar, pentru că nu poate fi pus în soluţi dezinfectante aşa”, a declarat medicul.

Potrivit specialiştilor, dezinfectarea prin fierbere este o metodă depăşită.

Spre exemplu, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina sterilizarea se face în dispozitive speciale, sub presiune, la temperatură înaltă, înainte de acest procedeu instrumentarul fiind curăţat cu substanţe de curăţare şi cu mijloace mecanice.

"Nu cred că un manager poate spune aceste lucruri! Poate sunt unii care îşi închipuie că prin fierbere instrumentarul este mai bine curăţat.

La acest moment sunt multe mijloace de curăţare moderne şi eficente, care nu mai implică fierberea, procedeu făcut în urmă cu ani. Nu se mai folosesc astfel de metode.

Există Ordinul 961 care spune că instrumentarul, în momentul sterilizării, trebuie să fie obligatoriu curat şi dezinfectat şi să nu prezinte niciun fel de resturi organice. Dacă există pete, ele se curăţă mecanic, la perie. În anul 2017 nu se mai fierbe nimic.

Această procedură este rudimentară, mai bine sunt frecate cu peria. Cel mult se fierb tetinele la biberoane, se pun în apă clocotită, pentru că sunt din cauciuc, dar vorbim de altceva”, a declarat, un specialist din cadrul Spitalului Slatina.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu