De la modeling, la exploatare: Escrocii ademenesc potenţialii angajaţi pe internet

Embed:

Multe persoane, inclusiv minore, devin victime ale exploatării sexuale după ce cad în plasa unor pretinse agenţii de modeling. Ofiţerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice au descoperit deja trei cazuri de acest fel.

Potrivit anchetatorilor, prin intermediul conturilor false pe Internet, aşa-zisele firmele de recrutare a modelelor le promit potenţialilor angajaţi contracte de muncă pentru a prezenta diverse produse. Persoana care acceptă propunerea trebuie să treacă mai multe castinguri. Pentru o sesiune foto infractorii promiteau până la 10 mii de lei. Iniţial i se cer fotografii decente, pentru ca la final să apară obligatoriu dezbrăcată. Ulterior, escrocii şantajau victimele.

"Se pregătea un atac, un şantaj direct, bărbar, se comunca: uite, este lista prietenilor, lista părinţilor care vor primi fotografii expediate anterior de tine, dacă nu ne oferi unele servicii, au fost stopaţi la timp, indentificaţi victimele. Victimelor minore acum se acordă consiliere. Într-un caz infractorul este din Federaţia Rusă, în două cazuri - din Republica Moldova", a declarat Alexandru Putere, şeful secţiei Centrul pentru combaterea crimelor informatice.

Unele adolescente confirmă că au primit asemenea oferte:

"Din partea unei companii de modeling a fost o propunere, dar eu nu răspund pentru că nu sunt interesată. -Dar ce trebuie să verificăm? -Informaţia despre compania dată, cele mai importante informaţii pentru asta poatea aduce la traficul de persoane".

"Trebuie să confirmăm, să verificăm informaţia, să sunăm la numerele de telefon indicate. Sunt multe astfel de oferte de lucru pe internet, dar eu nu am încredere".

Părinţii spun că încearcă să le explice copiilor despre ce pericole implică asemenea mesaje:

"Trebuie să comunicăm cu ei, să fim prieteni".

"Trebuie să verificăm la ce se uită pe Internet, eu îl întreb cu cine comunică şi despre ce".

Dacă vinovăţia presupuşilor infractori va fi demonstrată, aceştia riscă până la şapte ani de închisoare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu