De la Londra la Chișinău! Evenimentele organizate în diferite colţuri ale lumii de Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române, sărbătorită în fiecare an la 31 august, este marcată de o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român în numeroase orașe europene, printre care Londra, Lisabona, Varșovia sau Chișinău, evenimente menite să popularizeze istoria limbii române și să plaseze limba și cultura română în contextul european, conform unor comunicate ICR, scrie agerpres.ro.

ICR Londra celebrează Ziua Limbii Române printr-un eveniment dedicat tuturor pasionaților de limbi străine și tărâmuri necunoscute, invitându-i miercuri pe britanici și nu numai să descopere limba modernă care este considerată a fi cea mai apropiată de latina populară, singura limbă din Europa de Est ancorată în marea tradiție a latinității. Evenimentul, organizat la sediul Institutului din 1 Belgrave Square, va debuta cu o scurtă prelegere despre limba și cultura română, urmată de o conversație cu câțiva dintre studenții britanici și străini din Londra care, în ultimii ani, au ales să studieze limba română. Seara va culmina cu predarea unui curs demonstrativ de limba română. Cei prezenți vor putea consulta manualele de limba română disponibile pe rafturile bibliotecii ICR Londra. Evenimentul constituie o avanpremieră la cursul intensiv de limba română pe care ICR Londra își propune să îl lanseze în toamna acestui an.

La Lisabona, ICR marchează Ziua Limbii Române printr-un eveniment cu intrarea liberă care îi va oferi publicului portughez ocazia de a cunoaște mai bine România, dintr-o perspectivă complexă, pluridiciplinară. La sediul ICR Lisabona din Rua do Barao no 10 (Alfama), participanții vor putea asista la minicursuri cu tematici diverse: noțiuni generale despre istoria și geografia României, evocări ale unor importante personalități românești, proverbe românești, asemănări și deosebiri între limbile română și portugheză (similitudini semantice/fonetice, "falși prieteni"), lecții demonstrative de artă culinară cu degustare, informa ții turistice despre România etc. Prof. Dr. Simion Doru Cristea și Prof. Rodica-Adriana Covaci vor susține minicursurile despre limba și cultura română.

ICR Varșovia marchează acest eveniment printr-un proiect neconvențional care dorește să promoveze limba română prin intermediul artei gastronomice tradiționale. Evenimentul se desfășoară în clubul-cafenea literar-artistică 'Ja? i Małgosia' din Varșovia, în perioada 29 august — 2 septembrie, și cuprinde o expoziție, proiecție de film, muzică românească, gastronomie și o multitudine de materiale tipărite, având în centru limba și cultura române. Expoziția, concepută special pentru eveniment, prezintă, în planșe mari, de interior, rețete tradiționale românești, cu explicații în limba română. Imaginea fiecărui fel de mâncare este însoțită de enumerarea — în formă grafică — a ingredientelor necesare, în dreptul fiecărei imagini/desen aflându-se termenul românesc corespondent. De asemenea, sunt oferite publicului cărți poștale având ca temă gastronomia (inclusiv rețete detaliate), fluturași despre limba română și activitatea Institutului și semne de carte cu citate din scriitori români, proverbe și zicale românești.

Ziua Limbii Române a fost sărbătorită și la Podgorac (Bolievaț), Serbia, încă de marți, 30 august, printr-o serie de evenimente culturale organizate de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni și Asociația pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia 'Ariadnae Filum'. Din program a făcut parte un concert de muzică populară românească susținut de Mariana Căpitănescu și recitaluri de muzică bisericească și poezie.

De asemenea, sărbătoarea limbii române este marcată miercuri și laVidin, Bulgaria, printr-o serie de evenimente culturale organizate de Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi", Institutul Cultural Român și Asociația "Ave" — Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria. Programul cuprinde o reprezentație de muzică și dansuri populare românești și un recital de poezie.

Românii din regiunea Odesa sărbătoresc Ziua Limbii Române la Ismail (Ucraina) printr-un concert cu intrarea liberă susținut de Veta Biriș și taraful său pe scena Palatului de Cultură din localitate. De asemenea, vor fi oferite, cu titlu gratuit, 200 de exemplare din volumul "Albinuța" de Grigore Vieru și manuale elevilor a 16 școli din regiunea Odesa, în special celor din clasele primare cu predare în limba română. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, prin 
Direcția Români din Afara Granițelor, în parteneriat cu Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni și Asociația Național-Culturală a Românilor din Regiunea Odesa 'Basarabia".

Pentru a marca Ziua Limbii Române pe teritoriul Republicii Moldova, ICR Chișinău și partenerii săi organizează o serie de evenimente, printre care Conferința Internaționala "Limba Română — limbă a integrării europene" (31 august—1 septembrie), Salonul Internațional de Carte Bookfest 2016 (31 august — 4 septembrie) și Congresul Internațional al Eminescologilor, ediția a V-a (3 — 4 septembrie)

Limba română este sărbătorită și la Istanbul prin trei evenimente "de neratat", desfășurate în perioada 22 august — 1 septembrie, conform ICR. Prima acțiune propusă cuprinde o campanie de promovare online a limbii române, care constă în postarea în perioada 22 august — 1 septembrie 2016 de proverbe și aforisme comune limbilor română și turcă pe site-ul și paginile de Facebook administrate de către Institutul Cultural Român de la Istanbul. O altă acțiune a fost un curs introductiv de limba română pentru adulți, care a avut loc în data de 27 august la sediul ICR Istanbul. Seria de evenimente se încheie cu un recital de pian susținut de pianista Adina Cocargeanu la sediul aceleiași instituții. În programul recitalului de la sunt incluse piese de G. Enescu, J. S. Bach, W. A. Mozart, L. van Beethoven, F. Chopin sau F. Liszt.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu