De la iarnă la vară în mai puţin de 48 de ore. Specialiştii europeni anunţă o nouă anomalie meteorologică

Sfârșitul lunii octombrie aduce o dinamică extrem de neobişnuită a modelelor meteorologice, în cea mai mare parte a Europei. 

Potrivit specialiştilor SWE (Severe Weather Europe), care au analizat modelele globale ECMWF și GFS, masa de aer care s-a instalat în vestul, centrul şi sudul Europei va forţa aerul tropical din nordul Africii să urce spre sud-estul continentului. 

Drept urmare, maximele termice vor depăşi cu mult normalul perioadei, cu valori cuprinse, în general, între 19...28°C. Temperaturi ridicate, care depăşesc pragul termic pentru o zi de vară se vor resimţi mai ales în estul bătrânului continent, scrie observator.tv.

Ambele modele meteorologice indică un contrast extrem între Europa de Vest și cea de Est.

În timp ce în Vest, temperaturile sunt cu peste 12 grade mai coborâte decât normalul, în Est şi Centru situaţia este fix pe dos.

Severe Weather Europe transmite că un ciclon care se va forma între cele două fronturi atmosferice va da naştere unor fenomene meteo severe, furtuni puternice şi inundaţii. 

Vremea în ţara noastră va intra într-un proces de încălzire semnificativă, începând de vineri. În weekend maximele vor urca până la 24 de grade. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu