De ce Vlad Filat vrea garanţii? Se teme de revenirea PCRM la putere sau se ţine de propria funcţie? Aflaţi numai la Fabrika ACUM şi ÎN SCRIS

Embed:

(UPDATE 22:53) Vlad Filat: Cu doi ani de zile în urmă, am stabilit ca în fiecare an să avem câte un Congres extraordinare. Am avut aceste întruniri. Dacă ofeream satisfacţie unora să vadă alternativă la alegerea preşedintelui PLDM. Era să fie un spectacol.

(UPDATE 22:48) Vlad Filat:
Eu am făcut tot posibilul ca în urma comunicării cu premierul rus să deblocăm relaţia moldo-rusă. Eu respect anumite lucruri pe care dânsul le-a întreprins în unele situaţii. Ceea ce se întâmplă in Federaţia Rusă este un proces politic. Urmează să fie evoluţii. Noi nu avem decât să muncim. Nu este uşor să guvernezi în Moldova, cu atât mai mult în Federaţia Rusă.

(UPDATE 22:45) Vlad Filat:
Preţul care îl achităm acum pentru gaz este unul mult prea mare.

(UPDATE 22:43) Vlad Filat:
Nu recunosc alegerile din Transnistria şi nici nu mă interesează. Cine va fi ales, cu acela vom continua să muncim. Datele ştiu că nu arată chiar aşa cum sunt prezentate la moment. Către ziua de miercuri vom afla mai multe.

(UPDATE 22:41) Vlad Filat:
Trebuie să trecem de 16 decembrie şi să revenim la întrebările care le avem. Este târziu să ne mai gândim la un candidat apolitic. Vreau să gândesc pozitiv şi sper că va fi ales preşedintele.

(UPDATE 22:38) Vlad Filat:
Eu vreau să ştiu, la fel cum doriţi şi dvs. dacă Lupu are 61 de voturi şi nu-mi place această secretomanie. Urmează să vedem.

(UPDATE 22:33) Vlad Filat:
Piaţa UE acoperă 52% din exportul Moldovei. Noi ne-am fi dorit să nu fim dependenţi de aceste surse. Dar să nu se supere comuniştii, au lăsat ţara întro stare ca mai bine nu ar comenta acum. Să loveşti cu piciorul în cel care te ajută foarte des... nu e frumos.

(UPDATE 22:24)
Anatol Ţăranu: Lipsa de comunicare, aduce consecinţe nefaste. Auzim că o ducem bine la capitolul integrare europeană şi progrese în acest însă 80% din cetăţeni văd că Moldova merge spre o direcţie greşită.

(UPDATE 22:22) Vlad Filat:
Patru ani ducem ţara într-o direcţie, înca patru în alta. Aşa nu se poate.

(UPDATE 22:19) Vlad Filat:
Nimeni nu ne-a oferit nimic în avans. Noi ne-am angajat să avem o anumită abordare. Am solicitat plan de acţiuni după implementarea căruia să să primim sprijin. Noi ne-am mişcat în toată această perioadă.

(UPDATE 22:17)
Igor Boţan: Povestea de succes a Moldovei trebuia dezvoltată, certurile din AIE au subminat această posibilitate. Acestea sunt lucrurile pe care le-am criticat.

(UPDATE 22:15)
Igor Boţan: Partidul Comuniştilor a abandonat ideea integrării europene şi a cuprins ideea integrarii în Uniunea vamala CSI. Asta ar pune cruce pe vectorul european al Moldovei. Pentru o ţară ca Moldova, cel mai mare pericol este oscilarea politică. Voronin ştie despre ce vorbesc. Am pierdut piaţa pentru vin şi nu doar asta. Acum dacă se face o alianţă PCRM-PD spunem adio Europa. Pentru noi ar fi dramatic să pierdem încrederea partenerilor europeni.

(UPDATE 22:12) Vlad Filat:
Pentru PLDM ar fi o poziţie comodă şi în opoziţie. Putem face faţă oricărei situaţii. Eu chiar nu-mi doresc a pierde valorile pe care le-am obţinut în doi ani de zile. Chiar dacă se va întâmpla, eu categoric nu-mi doresc ca acest lucru să se întâmple cu voturile  noastre.

(UPDATE 22:09) Vlad Filat:
Eu nu am de gând să scriu discurs pentru candidatul AIE la funcţia de şef al statului.

(UPDATE 22:06) Vlad Filat:
Mi-a plăcut o expresie: Câteodată suntem în pielea unor copii la saniuş. Toţi urcă veseli, coboară la vale, iar când înapoi - PLDM-ul trebuie să ducă sania. Atunci când te gândeşti la eventualele rezultate în urma unor alegeri, nu poţi guverna. Nu trebuie să ne bucurăm când politicienii se încleaştă, dar această încleştare nu trebuie să se transmită în societate. Procesul politic trebuie să fie unul public, cu toate costurile sale.

(UPDATE 22:01) Vlad Filat:
Ceea ce ţine de bugete nu a fost posibil să le trimitem mai devreme în Parlament, pentru că misiunea Fondului Monetar Internaţional a fost în Moldova până în noiebrie şi am discutat fiecare punct. Am negociat în condiţii foarte dure, despre asta ştie şi Valeriu Lazar, căruia îi mulţumesc pentru profesionalizmul de care dă dovadă, dar îmi pare rău că nu a putut să le transmită colegilor săi din partid acest lucru şi să avem o susţinere din Parlament.

(UPDATE 21:55) Vlad Filat:
Aceste proiecte de legi au fost aprobate in Guvern. Au fost primise în Parlament la început de octombrie. Alegerea preşedintelui este importantă, dar dacă nu îndeplinim ceea ce am promis, această alegere a preşedintelui este zădarnică.

(UPDATE 21:52) Vlad Filat:
Conţinutul rămâne acelaşi. Aceste garanţii nu sunt pentru mine, pentru că această anexă poate fi încălcată. PLDM solicită acest angajament public, dar cum să înţelegem că cineva cere să se arate buletinul de vot? Dacă va fi un refuz, eu voi avea multe semne de întrebare. E nejustificată insistarea ca pe 16 decembrie să aibă loc o nouă tentativă de alegerea preşedintelui. Dar am cerut ca să fie adoptate câteva legi - nu a fost adoptată niciuna.

(UPDATE 21:47)
Igor Boţan: Nu e nevoie de anexa. Există modalităţi mult mai puternice. PLDM  a confirmat că va vota pentru Lupu. Liberal-democraţii ar trebui să ceară ca discursul din Parlament a domnului Lupu să fie scris de PLDM. Acestă cuvântare să conţină tot ce a cerut Filat. Asta e mult mai puternică.

(UPDATE 21:47) Vlad Filat:
Divizarea societăţii a fost întodeauna obiectivul unora. Această problemă nu trebuie să fie doar constată. Aici ţine de contribuţia întrgii societăţi. Viziunile politice pot fi diferite, însă ceea ce ţine de problemele ce ţin de unitatea societăţii trebuie să fie taxate.

(UPDATE 21:42)
Anatol Ţăranu: Noi am vorbit despre acest lucru. În decembrie 2010, după negocierile dintre PD şi PCRM, domnul Lupu a spus că nu există divergenţe între democraţi şi comunişti în privinţa principiilor şi valorilor. Dacă nu există contradicţii, înseamnă că alianţa poate fi formată. De ce nu a fost formată? Poate că pentru formula de atunci la fel nu se putea alege preşedintele. Dacă se cer unele declaraţii care ar unifica Alianţa, de ce nu se fac? Noi avem nevoie de această Alianţă. Problemele trebuie scoase de pe tapet, trebuie să rămână doar lucrurile bune. Am privit NIT-ul, demult nu am văzut atâta ura, atâta xenofobie... În această ţară au existat momente complicate, dar ce auzim noi astăzi: Cemadan. Vogzal. Bucureşti şi Cemadan. Vogzal. Evropa. Comuniştii sunt mult mai activi

(UPDATE 21:39) Vlad Filat:
În ultimii doi ani am avut o creştere a exportului cu peste 70%. Acestea sunt cifre reale. Nu asta este tema. Aşi vrea să îi văd pe cei care au umblat cu harbuzul. Să vină să recunoască public că au manipulat. E important să tragi linie şi să faci anumite constatări. Ce am solicitat noi este absolut firesc.

(UPDATE 21:37) Vlad Filat:
Eu aşi încerca ază să vedem şi lucrurile bune care s-au făcut până acum. Ar fi fost cazul să mergem mai departe. Am cerut acest angajament. Am vorbit despre sprijinirea Guvernului. Însă ce s-a întâmplat în ultimul an la acest capitol ne arată că Acordul de bază a fost încălcat. Nu este nimic nou, însă este necesar ca aceste lucruri să fie fixate.

(UPDATE 21:32) Vlad Filat:
Lucrurile stau foarte simplu. Pentru alegerea preşedintelui este nevoie ca 61 de deputaţi să voteze un candidat. PLDM are doar 31 de deputaţi. Noi vom vota pentru candidatul AIE. Ceea ce am cerut noi ieri, este o cerinţă absolut normală. Nu văd care este problema ca să se vină şi într-o manieră publică să se mai spună că Domnilor, noi nu vom face alianţă cu comuniştii. Noi am fost printre cei puţini care au luptat împotriva comuniştilor. Noi nu am făcut nici-o acţiune care ar putea readuce PCRM la putere. Aceste garanţii nu au niciun suport juridic. Sunt pentru cetăţeni.

Marian Lupu le cere deputaţilor din Alianţă să arate buletinul la ieşirea din cabina de vot. Vlad Filat le cere democraţilor garanţii scrise că nu vor forma o coaliţie cu PCRM. Lipsa totală de încredere în sânul Alianţei nu mai este secret pentru nimeni. Se pare că doar ei, aliaţii, mai vorbesc despre menţinerea a ceea ce demult nu există.

Şi totuşi, ce se ascunde în spatele declaraţiei de ieri a liderului PLDM? Filat chiar se teme de revenirea comuniştilor la putere? Sau se ţine de propria funcţie şi are nevoie doar de garanţii personale? Cine blochează alegerea preşedintelui? Comuniştii, grupul Dodon sau chiar Vlad Filat? Aflăm astăzi din prima sursă.

Invitaţii din această seară sunt liderul PLDM, prim-ministrul, Vlad Filat şi analiştii politici Anatol Ţăranu şi Igor Boţan.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu