DE CE SUNT MAI BUNE femeile în funcţii de conducere

Femeile ajunse în funcţii de conducere sunt mai consecvente, pot să desfășoare mai multe activități concomitent şi au capacitatea de a comunica mai bine decât bărbații, se arată într-un studiu realizat de firma de consultanţă Deloitte.

De asemenea, femeile au aptitudini analitice mai dezvoltate şi reuşesc mai bine decât bărbaţii să încurajeze implicarea activă a membrilor echipei în activităţile comune.

Pe de altă parte, bărbații sunt mai înzestrați în ceea ce privește încrederea în sine, confortul în luarea deciziilor, aptitudinile de lider, negocierile eficiente sau abilitățile de planificare strategică.

"Femeile se disting clar de stilul masculin de a face afaceri, fie că sunt la masa negocierilor sau interpretează analize de risc, fie că se confruntă cu situații noi sau evaluează performanța angajaților", se arată în studiul Deloitte.

Potrivit acestuia, există diferențe clare de percepție în ceea ce privește calitățile specifice ale femeilor, respectiv bărbaților cu funcții de conducere.

Dacă femeile sunt precepute ca fiind mai buni comunicatori, ele sunt penalizate când vine vorba despre asocierea cu trăsături specifice funcției de CEO (abilități de conducere/ leadership, precum și abilități de planificare strategică).

"Mediocritate și meritocrație există de ambele părți, iar un director bun nu trebuie să fie neapărat bărbat sau femeie", explică  Madeline Alexander, partener de audit în cadrul Deloitte România. Potrivit acesteia, soluția optimă este întotdeauna calea de mijloc. Atât femeile, cât și bărbații pot fi directori excelenți, chiar dacă vor opta adesea pentru căi diferite pentru a atinge același obiectiv.

În ultimii ani, contribuția femeilor în mediul economic a crescut vizibil, ele devenind practic cea mai mare piață emergentă din istoria umanității. Nu mai puţin de 80% din deciziile de cumpărare sunt realizate de femei; odată cu emanciparea financiară, ele au devenit o miză importantă pe piața talentelor, target pentru industria serviciilor financiare sau potențiali investitori în afaceri sau fonduri de investiții.

Numeroase studii au demonstrat că stilul de management al femeilor, prin comparație cu bărbații, poate genera rezultate financiare mai bune pentru o companie, pe termen lung. Cu ocazia prezentării studiului, Deloitte a lansat şi Clubul Deloitte SheXO, un proiect dedicat femeilor cu rezultate excepționale în mediul de afaceri.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu