De ce se sinucid moldovenii? Oamenii de la sate şi specialiştii au aceeaşi explicaţie

Embed:

Sărăcia şi depresia îi determină pe moldoveni să-şi pună capăt zilelor, iar cei mai mulţi sinucigaşi sunt din sate, afirmă specialiştii. Potrivit datelor oficiale, în ultimii ani, în localităţile rurale au fost înregistrate de trei ori mai multe cazuri de suicid decât în oraşe.

Specialiștii spun că cel mai des își pun capăt zilelor vârstnicii din mediul rural, iar oamenii confirmă această ipoteză: 

"Eu dacă nu aș avea ce mânca, m-aș ucide. Asta e scăparea omului. Cu dusul peste hotare eu socot că pricina e: râmâne lumea acasă mama, tata bolnavi, vai de capul lor". 

"Acei care au condus până astăzi, și mai înainte și acum nu au făcut tot ca să amelioreze situația și din pricina asta, oamenii văd niște situații din care nu pot ieși. Psihologic sunt așa de tare apăsați” .

"Din cauza că oamenii nu sunt asigurați, nu sunt siguri de viața lor pentru că nu au din ce trăi. La oraș,  oamenii au salariu mai sigur, dar la țară trăiește din ceea ce muncește".

Nivelul scăzut de trai şi lipsa de comunicare sunt factorii ce contribuie la producerea tragediilor.

"Oamenii din sate de fapt poate se confruntă cu situații mai dificile în sens că atunci când este o criză emoțională nu au poate un ajutor care să le fie oferit, nu sunt specialiștii care să-i ajute. Dacă într-o familie se întâmplă o tragedie, comunitatea nu este solidară cu oamenii aceștia", explică Liuba Ceban, preşedintele Asociaţiei Obşteşti "Altruism".

Raioanele cu cea mai îngrijorătoare statistică sunt Hâncești, unde s-au înregistrat 28 de cazuri de suicid la 100 de mii de locuitori, Cantemir, cu 27 de sinucideri la 100 de mii de locuitori şi Orhei, cu 26 de cazuri la 100 de mii de locuitori.  

Potrivit statisticilor, în perioada 2008-2012, peste 3000 de moldoveni s-au sinucis, iar anul trecut, 575 de persoane şi-au pus capăt zilelor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu