De ce se adaugă soia în alimente? Cum să verifici și la ce să fii atent

Relația noastră cu soia s-a tot schimbat de-a lungul timpului. Azi, o consumăm aproape toți, uneori chiar fără să știm sau să vrem. Asta pentru că majoritatea alimentelor procesate, pe care le găsești în magazinele de la noi, folosesc soia ca alternativa mai ieftină la carne.

Proteinele din soia sunt una dintre caracteristicile care o fac atât de dorită. Acestea fac parte din grupa proteinelor alimentare cu valoare biologică medie. Ca termen de comparație, proteinele animale – din carne, ou și lapte – sunt proteine complete cu valoare biologică mare.

Dincolo de asta, mai există o mare diferență calitativă din punct de vedere nutritiv între aceste două tipuri de proteine. Ambele tipuri de proteine – vegetale și animale – conțin aminoacizi cei 8 aminoacizi esențiali, pe care îi putem introduce în organism doar prin alimentație. Diferența este că doar cei conținuți de cele animale au proportia cea mai apropiată de cele necesare organismului uman. În schimb, cele de proveniență vegetală, cum e și cazul soia, au intre 1-3 aminoacizi esențiali în cantități mai mici  (sunt în proporție mai mică decât cea necesară organismului) care limitează asimilarea celorlalți 5 în organism.

De aceea trebuie să avem grijă să păstrăm un echilibru între cantitatea de proteină animală și cea vegetală, întrucât cea vegetala este folosită în foarte multe tipuri de alimente. Dintre ele, cel mai des sunt folosite în preparatele din carne, datorită faptului că derivatele din soia și amidonul au putere de hidratare (adică leagă apa).

Partea bună e că există companii atente ca produsele lor să conțină doar ingrediente de calitate, fără înlocuitori și, drept urmare, au început să ia măsuri pentru a elimina soia din produselor lor și de a folosi, în schimb, numai carne. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu