"De ce să nu fim independenţi din punct de vedere energetic? Nu suntem un trib, ci un stat"

Embed:

Poate sau nu Republica Moldova să devină independentă din punct de vedere energetic, astfel încât să nu depindă de firme intermediare, off-shore şi de Compania rusească de stat Gazprom? La această întrebare au încercat să răspundă invitaţii emisiunii Fabrika, din 12 octombrie.

Părerile pe acest subiect au fost împărţite. Unii consideră că acest lucru este posibil, fapt ce ne-ar face mai independenţi faţă de Federaţia Rusă. De cealaltă parte a baricadei, sunt cei care susţin că şi alte ţări europene, destul de puternice, sunt dependente de gazul şi petrolul rusesc.

"Sunt sigur că Republica Moldova va putea să scăpe de intermediarii care fac bani pentru partidele politice. Ce ne-am legat de Gazprom? Nu mai este gaz pe pământ?", s-a întrebat fostul director RED-Nord Gheorghe Pelin.

“Complexitatea sistemului energetic este de aşa natură că include atât intersele clasei politice, cât şi a celor care fac marile afaceri pe piaţa energetică. Cu părere de rău, putem avea un răspuns pozitiv la această întrebare când costurile nu vor fi puse pe seama cetăţeanului", susţine analistul economic Victor Gurău.

Nici avocatul Vlad Roşca nu vede ţara noastră nefiind dependentă de Rusia din punct de vedere energetic. "Ţările europene, care sunt destul de bogate, până astăzi, depind tot de gazul şi petrolul rusesc, nu totalmente, dar este o cotă importantă. Eu nu văd ca Republica Moldova să fie totalmente independentă din punct de vedere energetic", afirmă Roşca.

O altă părere a fost exprimată însă de preşedintele Asociaţiei consumatorilor de Energie din Moldova, Nicolae Mogoreanu, care susţine că autorităţile trebuie să-şi consolideze eforturile şi să asigure mai multă transparenţă în elaborarea decizilor în acest sens. “Nu suntem un trib, ci o ţară cu structurile statale respective. De ce să nu fim independenţi din punct de vedere energetic?", s-a întrebat Mogoreanu.

Analistul politic Igor Boţan a spus că la viitoarele alegeri cetăţenii Republicii Moldova ar trebui să fie mai puţin sentimentalişti şi mai materialişti. “Ceea ce vreau eu e ca noi să nu fim puşi în situaţia ca preţul achitat o dată, să-l mai achităm încă o dată, plus unele penalităţi. Iar la alte algeri cetăţenii, care votează, să nu se limiteze doar la lucruri sentimentale, ci să îi intrebe pe politicieni ce vor face în sistemul energetic”, susţine analistul.

La emisiunea Fabrika, subiectul a fost discutat în contextul în care autorităţile au anunţat că sistemul energetic este în pericol. Acestea au anunţat că Moldelectrica, o companie strategică a Moldovei, este victima unui atac raider. Un grup de companii off-shore pretind de la aceasta 60 de milioane de dolari. Autorităţile spun că ar fi invocate nişte datorii inexistente. Acesta însă nu este eprimul caz de acest gen. La începutul acestui an, Compania de stat RED-Nord a fost jefuită de 60 de milioane de lei. Şi în acest litigiu, caşi în cazul  Moldelectrica, este implicată o companie ucraineană "Energoalians".

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu