De ce pleacă moldovenii din ţară

Embed:

Moldovenii pleacă din ţară din diferite motive. Dacă acum zece ani, luau drumul străinătăţii pentru a-şi găsi un loc de muncă mai bun, cu un salariu mai mare, acum mulţi pleacă la familie şi rude. Totodată, emigraţia este un fenomen negativ pentru stat, dar unul pozitiv pentru familie. Opiniile au fost exprimate în cadrul Ediţiei Speciale, azi, 23 august.

Potrivit Cristinei Batog, Asociaţia moldovenilor din SUA, pentru moldoveni, emigraţia este o strategie de luptă cu sărăcia. Oamenii care aleg să locuiască şi muncească în altă ţară caută condiţii de lucru mai bune, mai prielnice.

Pe de altă parte, Olga Coptu, directorul ziarului "Gazeta Basarabiei", Italia, susţine că în prezent, de cele mai multe ori, cei care pleacă merg la soţi, soţii sau rude, pentru a-şi reîntregi familiile. Ea crede că în următorii 2-5 ani, porcesul nu va fi stopat.

Mai dur în declaraţii este Alexandru Grecu, director teatrul Satiricus. "Nu trebuie să fugim de adevăr, cetăţeanul nu are valoare în Moldova, indiferent de guvernare, nu trebuie să dăm vina doar pe comunişti. Omul  nu este respectat aici, la el în ţară. Dacă nu am ajuns încă la o tragedie naţională este doar pentru că sunt oameni care au plecat peste hotare şi susţin jumătate din bugetul statului", subliniază Sandu Grecu.

El mai adaugă că emigraţia este importantă din punct de vedere financiar, dar o catastrofă din punct de vedere spiritual.

E greu să te decizi să pleci, niciodată nu ştii, însă, ce te aşteaptă printre străini. Ai de câştigat, dar şi de pierdut. Renunţi la unele lucruri şi obţii în schimb altele. Devii mult mai puternic, dar şi mai sensibil. Reacţionezi mai repede la situaţii critice.

"Migraţia nu e un proiect care are termeni limită, obiective stabilite din start, principii de implementare. Nu ştii niciodată unde vei ajunge când pleci de acasă şi ce o să se întâmple. Nu putem prezice comportamentul nostru într-o societate foarte diferită de ceea ce am fost deprinşi să vedem", explică Dorin Duşceac, doctor în fizică, rezident în Franţa.

Invitaţii Ediţiei Speciale mai spun că pe cât de grea este plecarea din patrie, pe atât de dificilă este şi întoarcerea: oamenii mai absolvesc o facultate, îşi perfectează actele, îşi găsesc un loc de muncă mai bun, îşi fac noi prieteni şi îşi aduc aproape copiii.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu