De ce PCRM se menţine tare pe poziţii şi unde pierde Alianţa

Embed:

PCRM a scăzut cu 5% în ultimul sondaj, la capitolul opţiuni politice ale moldovenilor. În pofida acestui fapt, 28 la sută constituie o cifră destul de însemnată pentru un partid care deja de peste 2,5 ani se află în opoziţie, susţin analiştii. Potrivit acestora, poziţia înaltă a Partidului Comuniştilor în ochii electoratului este uşor de explicat, iar cea care într-adevăr ar trebui să-şi facă griji este Alianţa pentru Integrare Europeană. Subiectul a fost discutat în cadrul emsiunii Fabrika.

Analistul politic Igor Boţan atrage atenţia la faptul că în perioada când erau la guvernare, după alegerile din 2005 şi până în 2009, comuniştii au avut un scor electoral mai mic. „Acum, când sunt în opoziţie, au un scor mai bun decât atunci când erau la putere. Chiar dacă nu se văd, a fost închis şi NIT-ul, ei se bucură în continuare de o susţinere masivă”, subliniază Boţan.

În opinia analistului Anatol Ţăranu, comuniştii îşi pot garanta de pe acum rezultate bune la viitoarele alegeri. Şi asta pentru că le reuşeşte să-şi menţină electoratul intact. „PCRM îşi menţine electoratul dur. Nimic dramatic nu s-a întâmplat, fluctuaţiile sunt în limitele normalului. Mai degrabă AIE trebuie să se neliniştească, deoarece nu i-a reuşit să facă o gaură, să spargă acest nucleu dur al comuniştilor. Acest nucleu, care formează electoratul Partidului Comuniştilor, e alcătuit majoritar din minorităţi naţionale şi partea înapoiată a satelor Moldovei. Segmentul spre care sunt orientaţi comuniştii  e unul foarte neconvertibil, iar Alianţa continuă să rămână corigentă în confruntarea cu PCRM la subiectele politice principale”, a precizat acesta.

Analistul susţine că două dintre partidele coaliţiei de guvernare, PLDM şi PD, ar putea să rupă din electoratul PCRM, însă acestea sunt cointeresate mai degrabă să-şi păstreze propriii simpatizanţi.

Potrivit BOP, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru parlamentare, pentru PCRM ar vota 39 la sută din moldoveni, pentru PLDM - 26%, PL s-ar fi ales cu 18%, iar PD - cu 12%.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu