De ce însoțitorii de zbor te roagă să ridici obloanele ferestrelor la decolare și aterizare

Avioanele de ultimă generație, ca Boeing 787 Dreamliner, dispun de ferestre inteligente care își schimbă culoarea în funcție de necesitățile echipajului de zbor. Cu toate acestea, majoritatea avioanelor care zboară în prezent nu dispun de această tehnologie, fiind dotate cu clasicele obloane care pot fi coborâte și ridicate, scrie Digi24.ro.

Persoanele care nimeresc locul de la fereastră sunt de obicei rugate de însoțitorii de zbor să ridice și să coboare obloanele, cel mai des în timpul decolării și aterizării, când personalul trebuie să vadă exteriorul aeronavei.

Acest lucru nu se întâmplă în cazul tuturor companiilor, însă nu ar trebui să vă mire dacă vă întâlniți cu această cerință în timpul unui zbor. Explicația are legătură cu măsurile stricte de siguranță de la bordul aeronavelor. De exemplu, regulile SUA spun că un avion trebuie evacuat în 90 de minute în caz de urgență, de menționat fiind și faptul că majoritatea incidentelor au loc în timpul decolărilor și aterizărilor.

Obloanele trebuie, așadar, ridicate în timpul acestor manevre, pentru ca echipajul să poată vedea ce se întâmplă în afara avionului și să depisteze eventuale defecțiuni sau pericole - foc la motor, de exemplu. De asemenea, obloanele ridicate le permit însoțitorilor de zbor să decidă ce uși să folosească în caz de evacuare de urgență.

Apoi, în timpul decolărilor și aterizărilor, lumina ambientală este redusă în intensitate. Acest lucru permite ca ochii pasagerilor și echipajului să se obișnuiască la lumina naturală. În cazul unei evacuări de urgență, o lumina foarte puternică la care ochii nu sunt adaptați poate dezorienta atât pasagerii, cât și echipajul avionului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu