De ce este bun votul uninominal. Actualul sistem electoral încurajează corupţia şi pune în prim-plan interesele legislatorilor

Actualul sistem electoral încurajează corupţia şi pune în prim-plan interesele legislatorilor. De această părere este fostul deputat Nicolae Alexei, care a fost ales în primul Parlament prin vot uninominal.

Generalul Nicolae Alexei susţine că aleşii poporului care au ajuns în Legislativ în baza listelor de partid nu ţin legătura cu alegătorii, fiindcă nu îi cunosc.

"În 1990, eu am fost ales în Parlmanetul Republicii Moldova pe circumscripţii uninominale.Eu mergeam în teritoriu pe circumscripţie, mă întâlneam cu oamenii, cunoaşteam oamenii, ei mă cunoşteau pe mine, dar cel mai important, eu cunoşteam problemele oamenilor. Deci, eu în 2001 am venit în Parlament, în funcţia de deputat în Parlament, dar pe listele unui partid politic. Pe parcursul a patru ani de zile eu nu am primit nicio scrisoare nici de la un alegător, nici de la un cetăţean”

Fostul deputat mai spune că actualul sistem electoral încurajează corupţia.

"Lichidarea acestui sistem electoral, va favoriza stârpirea corupţiei electorale, dar şi anihilarea mafiei electorale. Acest lucru se poate întâmpla, numai şi numai într-un singur caz - în cazul în care va fi schimbat acest sistem şi anume cu sistemul electoral uninominal."

Şi preşedintele asociației de Karate din Moldova, Victor Panasiuc, crede că introducerea votului uninominal va aduce doar beneficii cetăţenilor ţării.

”Nu este o problemă să schimbăm actualul sistem de vot. Astfel, îi vom putea alege pe cei pe care îi cunoaştem şi îi respectăm. Mai mult, vom avea şi posibilitatea să le cerem demisia, în cazul în care nu corespund aşteptărilor noastre.”

Până acum, pentru susţinerea modificării sistemului electoral au semnat peste jumătate de milion de moldoveni. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu