De ce cred oamenii în fantome. Explicaţiile psihologilor

Cel puțin 75% dintre americani cred într-o formă de paranormal, iar o persoană din cinci crede că a văzut fantome. Oamenii de știință explică ce se întâmplă de faptul cu creierele oamenilor când au impresia că văd o stafie, scrie Digi24.ro.

Oamenii au fost dintotdeauna fascinați de fenomele pe care nu și le pot explica. Printre ei se numără și minți luminate din istorie, precum: Winston Churchil, prim-ministru al Regatului Unit în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial și Arthur Conan Doyle, romancierul britanic care l-a creat pe Sherlock Holmes. Ei susțin că au văzut sau au contactat fantome, potrivit BBC.

Oamenii de știință explică însă că cel mai probabil e vorba de o eroare a creierului în experiențele numite paranormale.

Multe „stafii” sunt rezultatul unei iluzii vizuale – cauzată de lumină slabă, epuizare fizică sau consum de droguri.

Intrigant este faptul că ideile paranormale au puterea de a ne calma. Psihologii cred că ne ajută să găsim un sens, în dezordinea din lumea care ne înconjoară.

Creierul uman caută tipare acolo unde nu există, mai ales atunci când oamenii simt că sunt în pericol sau amenințați de haos. Acest lucru le dă impresia oamenilor că pot dobândi un oarecare control asupra lucrului care îi afectează.

Oamenii superstițioși au mai multe șanse să găsească fețe ascunse, în poze sau să vadă corpuri în lumini la întâmplare.

Mai mult de atât, aceștia tind să aibă o mai mare încredere în deciziile pe care le iau, iar ideile paranormale îi pot ajuta pe cei care cred în ele să aibă mai multe succese în acțiunile lor.

Superstiții, precum purtarea unui talisman sau doar să ciocăne într-o masă de lemn, ar putea să le îmbunătățească performanța.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu