De ce a scăzut PCRM în sondaj şi cele mai mari gafe ale AIE

Embed:

Faptul că numărul de potenţiali votanţi ai PCRM a scăzut, potrivit BOP, nu este de mirare. Această pierdere se explică prin gafele pe care le-au făcut comuniştii în ultima perioadă. Cel puţin aşa susţine directorul IMAS, Doru Petruţi. Analiştii politici spun, însă, că nici AIE nu prea are motive de bucurie. Subiectul a fost discutat în platoul Fabrika.

„Am asistat la un fenomen important, modificarea scorului PCRM. Dar să ne gândim la greşelile pe care le-au făcut, conceptul de nesupunere civică, 50% din oameni nici nu au înţeles la ce Dumnezeu ne cheamă liderul PCRM, ce e asta. Să boicotezi Parlamentul, să inviţi la nesupunere civică, unele persoane au perceput acest lucru drept unul foarte grav. Au pierdut NIT-ul. Situaţia cu drapelul, un eşec colosal, 80% optează pentru simbolistica actuală a statului, cu cele trei culori”, a declarat directorul IMAS, Doru Petruţi.

Căderea Partidului Comuniştilor în sondaje nu înseamnă, însă, că procentele pierdute de PCRM s-au mutat în portofoliul partidelor de dreapta, a subliniat Petruţi.

Şi analiştii politici consideră că, partidele din AIE ar trebui mai degrabă să se îngrijoreze decât să se bucure.

„Partidele din AIE au gafat foarte mult. Nu au motive mari de bucurie. Deşi situaţia s-a stabilizat în comparaţie cu luna decembrie a anulu trecut, procentajul lor a rămas acelaşi”, a menţionat Igor Boţan.

Părerea este împărtăşită şi de analistul Anatol Ţăranu. „Ar trebui să se bucure Alianţa că timp de 2,5 ani nu s-a schimbat coraportul dintre AIE şi PCRM? Nu, dar nici PCRM, care nu a reuşit să decapiteze Alianţa cu gafele acesteia. Cea mai mare neperformanţă a AIE este că nu au fost capabili să subţieze substanţial trendul şi electoratul comuniştilor”, a punctat acesta.

Totodată, analistul Arcadie Barbăroşie susţine că electoratul nu are alternativă. „Întrebarea este dacă cetăţenii au din ce alege, în afară de AIE sau PCRM. După mine, o mare parte din cetăţeni vor fi forţaţi să voteze cu unii sau cu alţii, deoarece lipsesc partide viabile, care ar putea concura cu cele din actualul Parlament”, a opinat acesta.

Însă chiar dacă va apărea un partid de alternativă, care va trece pragul în Parlament ...„ acesta nu va acumula un procentaj suficient pentru a fi de sine stătător. Problema e în care parte o va lua, spre AIE sau PCRM”, conchide Anatol Ţăranu.

Potrivit datelor BOP, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, pentru PCRM ar vota 43 la sută din respondenţi, iar pentru partidele din AIE - 52%. Astfel, încrederea oamenilor în  Partidul Comuniştilor este în scădere cu 4%.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu