De azi pot fi depuse dosarele de admitere la universitate. Sunt 5.000 de locuri la buget

Embed:

Începând de astăzi absolvenţii liceelor pot depune dosarele la una dintre instituţiile de învăţământ superior din ţară.  Sute de tineri au format, de dimineaţă, cozi la cele mai mari universităţi din Capitală.

La fel, ca şi anul anul precedent, candidații pot să aplice concomitent la mai multe specialităţi, însă, la final vor trebui să aleagă doar una. 

Chiar dacă ordinea depunerii actelor nu influențează rezultatul, unii tineri au venit cu noaptea în cap la universităţi pentru a se asigura că vor fi printre primii.

„ Am decis așa dimineață deoarece retrăiesc și aș dori printre primii să fiu la depus documentele. Cred că la mai multe, deoarece să fiu mai sigură."

"Am venit aici mai devreme ca să ocup loc și fiu printre primii pentru ca tot în această zi să reușesc să depun toate actele.” "

„Vreau la două facultăți, la Relațiile Internaționale și probabil de Marketig și Logistică, deam o să văd la care facultate sunt mai norocoasă. ”

În prima zi de înscriere s-au format cozi la Universitatea de Stat din Moldova.

"Vreau să lupt pentru Facultatea de Drept. Cred că în ţara noastră trebuie să fie dreptate şi eu pot să rezolv această problemă.

"La Facultatea Biofarmaceutică, doresc pentru că am capacităţi bune la chimie şi doresc să absolvesc şi facultatea cu bine. "

"Mie îmi place să învăț limbile străine, iar la o ştiinţă exactă cu siguranţă nu m-aș fi duce."

"La Matematică şi Informatecă pentru că îmi place.Vreau să lucrez pe această specialitate la noi în Moldova."

Cei mai mulţi candidaţi au venit însoţiţi de părinţi.

"Ea vrea contabil şi iată am venit, poate ne va ajuta Dumnezeu şi va învăţa să termine să fie şi ea un om mare în viaţa ei. "

Reprezentanții comisiei de admitere afirmă că în topul solicitărilor rămân a fi Facultățile de Drept, Economie şi Limbi Străine.

"Anul acesta, Universitatea de Stat din Moldova oferă 732 de locuri bugetare la studii licenţă cu frecvență, 52 de locuri la primul ciclu licenţă cu frecvență redusă şi 700 de locuri la ciclu doi master", a spus secretarul comisiei de admitere USM, Viorica Gladchii.

Zeci de tineri au venit să depună dosarele şi la Academia de Studii Economice.

"- Ce medie de concurs aveţi ? - Şapte. - Pentru ce specialitate optaţi ? Turism. Cu a această profesie poţi să pleci în orice ţară. "

"Servicii hoteliere. Este interesant şi îmi place. - De ce ASEM ? - Fiindcă consider că este cea mai bună din ţară. "

"Am venit pentru specialitatea turism sau servicii hoteliere. Consider că este o profesie de succes şi consider că voi avea şi de lucru."

"În anul acesta, Ministerul Educaţiei Culturii şi Cercetării este ca întotdeauna generos şi ne oferă 534 de locuri per total, în schimb, numărul locurilor la buget scade din an, în an, avem doar 80 de locuri la buget", a spus secretarul comisiei de admitere ASEM, Lidia Pleșca.

La Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" sunt oferite în acest an 405 locuri bugetare.

"Am ales pediatrie. Am lucrat jumătate de an la Spitalul de Psihiatrie, în secţia narcologie şi mie foarte mult mi-a plăcut, eu am înţeles ce oameni sunt, ce probleme au. Eu cred că voi încerca la buget."

"Stomatologie. Îmi place domeniul acesta. - Ce contract este ? - 31 de mii de lei. Cred că mai mult că voi fi la contract."

Părinţii spun că taxele pentru studii sunt destul de mari, însă vor face tot posibilul să-şi ajute copiii.

"Vom lucra un pic mai mult şi ne vom descurca."

"Dacă tare, tare va dori fiica, vom achita."

Taxele mari la medicină sunt argumentate, spun profesorii.

"Investiţiile în medicină sunt costisitoare, echipamentele, utilajele, toată tehnica de laborator şi un medic performant nu trebuie doar să posede cunoştinţe, abilităţi, dar şi să aibă posibilitatea de a lucra la utilaje moderne şi performante", a spus  secretarul comisiei de admitere, Diana Oncuță.

Rezultatele finale vor fi anunţate la începutul lunii august. Pentru noul an de studii, Guvernul a aprobat pentru tinerii care vor să facă studii de licență un număr de locuri bugetare similar cu cel din anul trecut.

Astfel, în anul de studii 2018-2019, vor fi oferite circa cinci mii de locuri la cele aproape 170 de specialități.

Ținând cont de cerințele pieței muncii, Guvernul a propus ca în acest an să fie extinsă lista de specialități în domeniile: inginerie și activități inginerești, arte, științe agricole, sănătate, științe ale sportului. În acest an, peste 11 500 de persoane au absolvit liceele din ţară.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu