De 12 ani, la Teleneşti se face mobilă pentru italieni. Zece femei realizează operele de artă în condiţii greu de imaginat

Scaune pentru clienţi din Italia, dar făcute la Teleneşti. Cu o astfel de realizare se poate lăuda Întreprinderea locală pentru Silvicultură, care de 12 ani livrează în peninsulă, piese făcute manual. Asupra obiectelor lucrează 10 femei, care spun că lucrul este unul migălos.

 

"Vreo trei luni a fost foarte greu, pentru că ei, italienii vroiau să fie scaunul calitativ şi mai erau nuanţe. Şi am lucrat până am ajuns să fie calitativ ", a declarat Larisa Nastas, maistru Secţia de Împletire a Î. S. Teleneşti.

"E greluţ. Trebuie să depunem mult efort, dar lucrăm, ce să facem. Trebuie să-ţi placă lucru, dacă nu îţi place, nu îţi iese. "

" Nu pot să spun că e uşor, lucrul manual întotdeauna este greu. "Aceste opere de artă femeile le realizează însă în condiţii greu de imaginat. Tot ce îşi doresc este o mică reparaţie.

 

"Aş vrea să nu se piardă tradiţia şi să nu plece lucrătorii. Condiţiile la noi sunt foarte rele. Ar fi de dorit să ne facă o reparaţie, podele sunt foarte rele. Şi chiar vin mulţi şi mi-e ruşine când vin",  a declarat Larisa Nastas, maistru Secţia de Împletire a Î. S. Teleneşti.Managerul de vânzări, responsabil de export, spune că peste hotare munca manuală este apreciată altfel decât în ţară."Modelele de scaun de la noi pleacă în Italia, din Italia pleacă în toată lumea. Sunt vânzări şi în Australia, în Germania, în America. La acest scaun un sinecost este de 80 de euro, mai departe vânzările depinde iarăşi de piaţă", a declarat Ghenadie Cojocaru, coproprietarul companiei.Micul atelier de la Întreprinderea pentru Silvicultură Teleneşti activează de 30 de ani. Anterior, mobila era vândută şi în Kazahstan.

Lasă un comentariu