Datorii de MILIOANE pentru CMC. 650 de milioane de lei restanţe la Termoelectrica

Majoritatea întreprinderilor de gestionare a fondului locativ din Capitală sunt falimentare, din cauza datoriilor față de Termoelectrica. Suma restanțelor este de 650 de milioane de lei. Șeful Direcției Generale locativ-comunală spune că datoria ar trebui achitată autoritățile locale. Consilierii însă sunt împotrivă. 

O parte din restanțe, 430 de milioane de lei, stau în aer. Aceasta reprezintă diferența obținută din indicațiile de la contorul blocurilor și cele instalate la fiecare apartament. 

"Suma de 650 de milioane, până la urmă, ei o să o ceară de la Consiliul Municipal, de la Primăria Municipiului Chișinău. Eu vorbesc de planul inițial: să comansăm întreprinderile municipale, din 23 să facem 10", a declarat Petru Gontea, șeful Direcției Generale Locativ-Comunale.

Consilierii sunt însă împotriva acestui lucru. Ei spun că întreprinderile locativ municipale au fost create de către Consiliul Municipal, dar au trecut la auto gestionare. Mai mult, ei spun că surplusul de datorii este prea mare și i-au cerut socoteală lui Petru Gontea. Ei spun că așteaptă un plan clar de acțiuni din partea Direcției locativ-comunale.

"Întreprinderile Municipale de Gestionare a Fondului Locativ sunt incompetente. Ele nu fac nimic: nu îngrijesc ogrăzile, nu inspectează sectorul. Și faptul că ni se spune că o să fie tot bine în iarnă, eu chiar nu cred", a spus Petru Burduja, consilier PSRM.

"Eu nu știu de ce dumneavoastră încercați să dați vina pe lege. Eu cred că dumneavoastră nu ați avut nici interesul, pentru că era mult mai ușor să furați", a afirmat Ruslan Codreanu, consilier PPEM.

La rândul lor, angajații întreprinderilor locativ municipale ridică din umeri. Întreprinderea Municipală pentru Gestionarea Fondului Locativ Numărul 21 are în gestiune 189 de blocuri. Acum, acolo este înregistrată o datorie de 40 de milioane de lei.

"Fiecare locatar, plătind conform controalelor individuale, prezintă informațiile de pe indicatoare la Centrul de Informare INFOCOM, unde se acumulează toată informația. Se primește așa că datele pe care le prezintă locatarii sunt cu mult mai mici decât cele înregistrate contorul la bloc. Aici poate să intre oricare scurgere, dar ele sunt vizibile",  a spus Valeriu Rusu, șeful Întreprinderii Locativ-Comunale Nr.21.

Întreprinderea Municipală pentru Gestionarea Fondului Locativ Numărul 1 are datorii de 30 de milioane de lei, dintre care doar 14 reprezintă restanțele locatarilor.

"Eu cred că Consiliul municipal trebuie să plătească diferența între 30 de milioane și 15 milioane, datoriile locatarilor", a declarat Profira Botnaru,сontabila Întreprinderii Locativ-Comunale Nr. 1.

Problema va fi discutată din nou, la o ședință ad-hoc. Instanța de judecată urmează să decidă cum va fi recuperată datoria și dacă întreprinderile locative urmează a fi închise sau restructurate. Reprezentanții TERMOELECTRICA spun că această datorie s-a acumulat din cauza administrării ineficiente a întreprinderilor municipale. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu