Datoria Transnistriei pentru gazul rusesc a crescut cu peste 300.000.000 dolari

Embed:

Datoria Transnistriei pentru gazul rusesc este în creştere. În prima jumătate a anului 2011, aceasta s-a majorat cu 305 milioane de dolari. Cel puţin aşa arată raportul cu privire la balanţa de plăţi a regiunii din prima jumătate a anului curent.

Raportul a fost publicat de banca republicană transnistreană, relatează publicaţia Adevărul. Cumulată cu plăţile ce trebuiau efectuate anterior, plus penalităţile, la 30 iunie 2011, datoria Transnistriei a ajuns la peste 2,87 miliarde de dolari.

Potrivit Adevărul, în ultimii doi ani, regiunea nu a plătit deloc pentru gazul livrat din Rusia.

În prima jumătate a lunii septembrie, gazul lichefiat s-a scumpit, în Moldova, în medie cu 30-40 de bani. Totodată, în politica bugetar-fiscală pentru 2012, aprobată de Guvern, este prevăzută aplicarea accizului în mărime de 1.800 de lei pentru fiecare tonă de gaz importat. Astfel, statul vrea să recupereze 100 de milioane de lei, pe care Guvernul le-a ratat după ce a renunţat la majorarea TVA la zahăr, de la 8 până la 20 la sută. Importatorii sunt de părere că aplicarea accizului va lovi puternic în cei mai săraci dintre moldoveni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu