DATE STATISTICE: Numărul infracţiunilor comise în prima jumătate a anului este scădere

Embed:

Numărul infracţiunilor comise în prima jumătate a anului este scădere cu aproximativ 600 de cazuri, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018.

Asta arată datele statistice a Inspectoratului General de Poliţie. Cele mai multe încălcări au fost săvârşite în Capitală, în special, în zilele de weekend, în intervalul orelor 12.00 şi 18.00.

Potrivit raportului, în primele şase luni ale anului, s-au înregistrat 13 286 de infracţiuni, cu 586 sau cu peste 4% mai puţine, decât în aceeaşi perioadă din 2018.

Din numărul total de fărădelegi, mai mult de jumătate au fost comise împotriva patrimoniului.

Mai exact, 6 537, cu peste 400 mai puţine comparativ cu prima jumătate a anului trecut. Iar pe locul doi sunt abaterile înregistrate în domeniul transportului, circa 2 179 de încălcări.

Peste 7600 mii de fărădelegi au fost calificate ca fiind mai puţin grave, peste trei mii -uşoare, iar aproape două mii -grave. Peste 300 de abateri de la lege au fost deosebit de grave şi în jur de 100 -excepţional de grave. 

Infracţiunile au fost săvârşite de către aproximativ 4800 de persoane, cei mai mulţi fiind bărbaţi, peste 4400 şi în jur de 400 sunt femei.

Datele arată că vârsta medie a infractorilor este 30 de ani. Astfel, din numărul total de persoanelor implicate, peste 4500 au comis abateri de la lege pentru prima dată, iar aproape 2 mii dintre ei sunt şomeri. Peste 900 de dintre cei vizaţi au fost în stare de ebrietate când au comis încălcările, iar aproape 300 se aflau în vizorul poliţiei.

Oamenii legii au expediat în instanţă de judecată aproape 4 mii de cauze penale. Cele mai răsunătoare cazuri din ultimele săptămâni sunt jaful de la filiala Moldova-Agroindbank, de unde s-au furat bani, bijuterii și alte bunuri în valoare de peste 50 de milioane de lei, dar şi crima macabră din Capitală, când un bărbat de 60 de ani şi-a ucis socrii după care şi-a pus capăt zilelor.

"În ce priveşte starea criminalităţii ea este cauzată şi de starea economică şi de relaţiile sociale dintre oameni. Iată de ce vom face tot ce ne stă în puteri ca aceste relaţii dintre oameni să fie bazate pe mai multă încredere", a spus  ANDREI NĂSTASE, ministrul de Interne.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu