DATE ÎNGRIJORĂTOARE: Câţi moldoveni sunt dependenţi de alcool. SOLUŢIILE SALVATOARE

Embed:

Consumul de alcool a devenit un fenomen îngrijorător în ţara noastră. Din această cauză, medicii de familie au primit sarcina de a-i depista pe cei care au probleme cu băutura şi a-i ajuta, prin consiliere, să renunţe la acest viciu.

Mai exact, persoanele care obişnuiesc să consume alcool des şi în exces vor fi supuşi unor teste, elaborate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Autorităţile îşi propun să-i convingă pe pacienţi să conştientizeze că alcoolul reprezintă un risc pentru sănătate şi speră să combată acest viciu, care provoacă până la 60 de boli.

Cele mai frecvente maladii sunt tulburările mintale, afecțiunile gastro-intestinale, cardiovasculare, pulmonare, reproductive şi cancerul.

"Pentru persoanele sănătoase, care fac abuz de alcool, se efectuează intervenţii scurte. Anume intervenţile scurte includ măsuri de consiliere, sfaturi, recomandări, axate anume pe prevenirea şi micşorarea consumului de alcool", a declarat şefa Direcţiei asistenţă medicală urgentă, primară şi comunitară din cadrul MS, Tatiana Zatâc.

"Ei refuză să meargă la consultaţie la narcolog. Nici după ajutorul medicilor de familie nu se adresează. Vin doar atunci când suferă de boli ale tractului gastrointesgtinal, ale ficatului sau pancreasului. Nu vor să recunoască faptul că sunt consumatori de alcool", a specificat medicul de familie în satul Suruceni din  Ialoveni, Anelia Boico. 

Medicii de familie spun că va fi destul de greu să evalueze pacienţii, întrucât mulţi dintre ei nu vor să mărturisească dacă au probleme cu băutura. 

Consumul moderat de alcool nu este nociv, însă graniţa dintre cel normal şi consumul care poate dăuna este foarte subţire şi oricine poate aluneca uşor în cealaltă extremă. Vorba cântecului lui Pavel Stratan - beau o sticlă - e bun, beau două e mult, dar trei de acum sunt puţine. 

"10 mililitri de alcool pur constituie o sticla de bere de 0,3 litru sau un pahar cu vin de 150 de mililitri sau până la 40 de mililitri de băutură tare, de vin sau votcă. Aceste băuturi pot fi echivalate. Consumul a două douze şi mai mult se consideră consum nociv", a relatat coordonator de program din cadrul Ministerului Sănătăţii, Tudor Vasiliev. 

Deşi nu ascund că beau zilnic alcool, oamenii spun că nu au nevoie de consiliere din partea medicilor, întrucât sunt departe de a fi dependenţi:

"Vin de la lucru seara, trudit, şi beau câte un pahar, două de vin".

"Avem vinul nostru, venim de la lucru, bem câte un pahar de vin şi ne căutăm de lucru mai departe. Ce să minţi dacă aşa şi este".

"Seara, când vine de la lucru ginerele cu fiica, aduc un ulcior de vin de 1 litru şi se pun amândoi şi beau câte două-trei pahare. Cu beţiile la noi nu se află, că nu vor să fie alcoolici, cum vedem primprejur".

"Dacă sunt pe deal, pot să fiu toată săptămâna, toată săptămâna cinstim câte un pahar de vin, când stăm la masă."

În 2015, peste 46 de mii de moldoveni erau dependenţi de alcool.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu